Смъртта на кралица Елизабет повлече след себе си редица събития, които привидно не са пряко свързани с нея. Става дума най-вече за промяната в устройството на монархията на няколко места в Европа. Датската кралица Маргрете предприе първата крачка, като лиши децата на второто си дете от титли.

Принц Хаакон, принцеса Марта Луизе и ще бъде ли отнета титлата на норвежката принцеса

Сътресения и в норвежкия кралски двор

Принц Хаакон е принуден да отговаря на въпроси

Сега промяната се прехвърля и в съседна монархия - Норвегия. Принцеса Марта Луизе обяви, че се отказва от кралските задължения, които е "наследила" по рождение. Решението е съобщено на официалния сайт на норвежкото кралско семейство.

Според него "принцесата предприема тази стъпка, за да сложи ясна граница между собствените си бизнес начинания и ролята й като член на кралското семейство". Тя вече е уведомила всички организации, на които е патрон, че се оттегля от ролята си в тях.

Снимка 594299

Източник: GettyImages

Решението на 51-годишната принцеса (която все пак запазва титлата си, но без да я използва официално) не е изненадващо. Всички помним как разбуни духовете и предизвика своеобразна криза в доверието към кралската институция в родината си още с годежа си с американския алтернативен лечител шаман Дюрек.

В официалното изявление на Норвежкия кралски двор все пак се казва, че "когато Дюрек Верет и принцеса Марта Луизе се оженят, г-н Верет ще стане част от норвежкото кралско семейство." Двамата са заедно от 2019 г.