Как трябва да изглежда монархията на XXI век? Много хора си зададоха този въпрос след смъртта на кралица Елизабет. Темата се задълбочи с драстичния ход на датската кралица Маргрете, която отне титлите на внуците си от по-малкия си син (който не е престолонаследник).

Датската кралица Маргрете и решението да отнеме титлите на четирите деца на принц Йоаким

Защо датската кралица отне титлите на внуците си

Нови правила в кралския двор

Маргрете заяви, ще следва световните тенденции и иска да облекчи роднините си от излишни задължения и очаквания към тях. И явно промените в кралските семейства на Европа ще продължат, защото темата стои и в Норвегия.

Престолонаследникът на страната принц Хаакон беше принуден да отговаря на въпроси за сестра си Марта Луизе. Много хора очакват титлата й "принцеса" да бъде отнета, но този път причината се корени в личния й живот.

51-годишната принцеса се сгоди за шаман Дюрек - американски "духовен водач и лечител", сред чиито почитатели са Гуинет Полтроу и Нина Добрев, припомнят ни от Royal Central. Дюрек обаче използва популярността си, за да продава медальони за лечение на ковид.

Което нямаше как да не разгневи придържащите се към научните доказателства норвежци. "Темата ми е много трудна", казва принц Хаакон и признава, че от една страна се радва за годежа на сестра си. От друга обаче се чувства отговорен за институцията, която представлява. "Трябва да преценим какво да правим", казва принца.

Хаакон със сестра си през 2012 г.

Източник: GettyImages

Хаакон със сестра си през 2012 г.

По-рано тази година норвежката телевизия NRK разкри, че Норвежката асоциация на епилептиците се е разграничила от работата си с Марта Луизе. Същото след това направи и Асоциацията на страдащи от мускулна дистрофия.