Кралица Елизабет усилено се готви за своя юбилей - който ще отбележи внушителните ѝ 70 години царуване. И вероятно стотици са важните решения, които трябва да вземе преди наближаващото събитие.

Принц Хари, Меган Маркъл и от какво ги лиши кралица Елизабет по повод платинения юбилей

Ще направи ли компромис кралицата за Хари и Меган

Не и този път

Едно от последните бе свързано с най-близките членове на семейството ѝ - и по-точно с ролята, която всеки от тях ще има по време на предстоящите тържества и церемонии.

Вече е ясно, че кралицата не иска принц Хари и Меган Маркъл на балкона на Бъкингамския дворец като част от Trooping the Colour (ежегодното публично честване на рождения ден на монарха). Затова пък отреди изключително важна роля на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Те ще бъдат едни от главните действащи кралски фигури, които ще водят честванията.

Снимка 573392

Източник: GettyImages

Всъщност, всеки един от членовете на кралската фамилия ще бъде ангажиран с публични събития към всяка нация, част от Обединеното кралство. Затова по време на централния празничен уикенд следващия месец Уилям и Кейт ще заминат за Уелс, принцеса Ан ще се отправи към Шотландия, а принц Едуард и Софи, графинята на Уесекс - към Северна Ирландия.

Предишните години, в които Елизабет отбелязваше своите юбилеи - като Златния и Диамантения, лично тя, заедно с покойният си съпруг принц Филип, посещаваше редица места в цяла Великобритания.

Този път това обаче не е възможно, тъй като кралицата е вече на преклонните 96 години и ангажиментите ѝ са ограничени основно в замъка Уиндзор. Ето защо нейната роля ще бъде поета от най-близките членове на семейството ѝ, пише People.

Снимка 573395

Източник: GettyImages

Главните тържества за платинения юбилей ще започнат в четвъртък, 2 юни, с традиционния парад Trooping the Color и продължат до неделя. Преди дни стана ясно, че не само принц Хари и Меган Маркъл няма да бъдат допуснати до балкона на Бъкингамския дворец, а и синът на Елизабет - принц Андрю, заради обвиненията и секс скандалите, в които името му бе замесено в последно време.

Принц Андрю и поредната титла -  херцог на Йорк, от която е принуден да се откаже

Поредният удар срещу принц Андрю

Ето от кого идва този път

В началото на празниците ще бъде излъчен и документален филм по BBC с невиждани досега кадри от живота на кралица Елизабет - лични моменти от годежа ѝ с принц Филип, както и домашни видеа, заснети предимно от членове на кралското семейство, датиращи от 20-те години на миналия век. До момента те са били съхранявани и пазени в тайна от десетилетия в Британския филмов институт.