Докато принц Хари се отказа доброволно от ролята си на действащ член на кралското семейство, принц Андрю, който е осми поред за наследяване на престола, бе принуден да го направи след скандалните разкрития за връзката му с бизнесмена Джефри Епстейн. Когато му бяха повдигнати обвинения в сексуално насилие, той върна титлите и званията си. А сега отново е в съдебната зала, но с други обвинения.

Сара Фъргюсън и принц Андрю  - възможна ли е нова сватба

Задава ли се нова сватба в британското кралско семейство

От втория път може да им сe получи

Херцогът на Йорк се яви за изслушване заедно с бившата си съпруга Сара Фъргюсън, както и с двете им дъщери Беатрис и Йожени. И всички те чуха обвинението, че са получили повече от милион паунда от предполагаемо корумпирания финансист Селман Тюрк, действащ от името на турския милионер Небахат Ишбилен.

В момента Тюрк е изправен пред възможността да влезе в затвора заради укриване на подробности за финансовите му дела, включително и за плащания към принц Андрю. Въпреки това той продължава да твърди, че не е извършил нищо незаконно. Но съдът пък има доказателства, че той подмамил съпругата на Ишбилен да плати 750 000 паунда на херцога с твърдението, че двореца е помогнал да й се осигури паспорт. 

Снимка 651448

Източник: GettyImages

Тюрк твърди, че парите са били "подарък за херцога на Йорк за сватбата на дъщеря му", който е бил одобрен от Ишбилен. Сумата е изплатена няколко месеца преди сватбата на принцеса Беатрис с Едоардо Моци през юли 2020 г. Херцогът на Йорк обаче върна парите, след като разбра за връзката между Тюрк и Ишбилен. Отделно стана ясно, че фирми, свързани с Тюрк, са платили още една голяма сума на принц Андрю.

На този етап той и Сара Фъргюсън са успели да постигнат извънсъдебно споразумение с г-жа Ишбилен, с което имената им да не бъдат замесвани повече в този сложен казус, по който обвиняеми са Тюрк и различни офшорни компании. Но съдът все пак обръща специално внимание на връзката на брата на настоящия крал с цялата тази престъпна схема. А в нея са намесени дори либийски контрабандист на оръжие и самият Муамар Кадафи, пояснява Daily Mail.

Снимка 656264

Източник: GettyImages

Все още съдът няма яснота за това каква връзка имат херцогът и херцогинята на Йорк с подсъдимия Тюрк, както и каква е истинската причина за големите парични преводи. И вероятно двамата отново ще трябва да посетят съдебната зала, за да дават допълнителни обяснения.

Междувременно пък стана явно, че американският съд е дал разрешение на 1 юли да бъдат публикувани стенограми от разследването и съдебния процес срещу вече покойния Джефри Епстейн по обвиненията в сексуален трафик и сводничество. А с този акт се очаква наяве да излязат и нови разкрития за връзката му с принц Андрю и неговото участие в схемата. 

Принц Андрю и Джефри Епстейн - призивите полицията да започне разследване срещу брата на крал Чарлз

Ще има ли разследване срещу принц Андрю

Какво смята да прави полицията на Великобритания

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис заяви, че обществеността заслужава да знае кой е участвал в престъпните деяния на Епстейн и никой не бива да бъде защитен от правосъдието заради своя социален статус или финансово състояние. А тези, които са посягали на деца, заслужават да усетят най-голямата строгост на закона. Доста вероятно с думите си визира именно принц Андрю и проблемите му с правосъдието да имат своето продължение.