Ако някой си мисли, че принц Хари и Меган Маркъл са създали най-много главоболия на кралица Елизабет Втора, то може би е в грешка. Нейният син принц Андрю от няколко години е в центъра на секс скандал, с който петни репутацията на монархията. А сега дойде време и за по-крайни действия.

Елизабет Втора, принц Андрю и как кралицата тайно подкрепя делото срещу сина й

За какво Елизабет Втора харчи тайно милионите си

Нейни са си, тя си преценява

Миналата година принц Андрю официално стана обвиняем по дело за сексуално насилие, след като дълго време в медийното пространство се носеха митове и легенди за връзките му с вече покойния Джефри Епстийн и непристойното му поведение.

Именно Вирджиния Джуфри, която повдигна обвиненията срещу херцога на Йорк, имаше и основна заслуга за това неговият приятел инвеститор да попадне зад решетките, където сложи край на живота си. А сега и за принц Андрю идва край, но на живота му като кралска особа.

Снимка 544457

Източник: GettyImages

От официално изявление на кралския двор, публикувано вчера, 13 януари, стана ясно, че кралица Елизабет Втора лишава сина си от военните му титли, кралски звания и всички патронажи. Тя е дала съгласието си и към принц Андрю вече да не могат да се обръщат с "Ваше кралско височество", предава Daily Mail.

Херцогът на Йорк отдавна се отказа от ангажиментите си като пълноправен член на кралското семейство, а сега вече няма и правото да ги изпълнява. Вместо това, той има друга задача пред себе си - да се защитава като "частен гражданин" на делото за сексуално посегателство, което бе възобновено зад океана.

В съобщението на кралския двор се уточнява, че кралицата е одобрила и разрешила синът й да остане без титли и звания, което отново повдига предположението, че това не е нейна идея, а на принцовете Уилям и Чарлз. 

На фона на разкритията, че Елизабет Втора тайно плаща съдебните разноски по делото срещу сина й, както и хонорарите на адвокатите, стана ясно и че херцогът на Уелс и неговият син смятат принц Андрю за "реална заплаха" за кралското семейство и искат по-твърда позиция на двореца срещу него.

Ето че вече тя е на лице и херцогът на Йорк е отлъчен от кралския двор. Източници от двореца твърдят, че "безмилостното и бързо" решение е било "широко обсъдено" в кралското семейство след неуспешния опит на Андрю да убеди съдията да отхвърли гражданското дело срещу него като неоснователно.

Принц Уилям, принц Андрю и какво мисли херцогът на Кеймбридж за чичо си

Новата черна овца на кралското семейство

Принц Уилям е много ядосан

А официалното решение, което бе публично оповестено, е взето след дълга среща на кралицата със сина й. Очевидно тя се е съгласила с позицията на другия си син Чарлз и на бъдещия крал принц Уилям, че монархията трябва да се защитава "на всяка цена", била тя и прекалено висока за херцога на Йорк. Така кралският двор се дистанцира от всичко, което ще се случи с принц Андрю в бъдеще - точно както направи с Хари и Меган.