Много са детайлите, чието уточняване предшества погребението на кралица Елизабет - то ще бъде на 19 септември, който ще бъде и неработен ден. За разлика от последното погребение от подобна величина обаче (на принц Филип миналата година), това на кралицата е държавно погребение.

Смъртта на кралица Елизабет II и какво знаем за предстоящото й погребение

Погребението на кралица Елизабет - какво знаем за него

Кралицата ще бъде изпратена достойно

Което означава, че всичко - включително и дрескодът, е малко по-строго.

Преди ден Бъкингамският дворец потвърди, че за церемониалните събития преди него, както и за самия 19 септември, единствено работещите членове на кралското семейство с военен ранк ще носят военните си униформи.

Крал Чарлз, принцеса Ан и принц Андрю (без униформа) по време на процесията на ковчега на кралицата

Източник: GettyImages

Крал Чарлз, принцеса Ан и принц Андрю (без униформа) по време на процесията на ковчега на кралицата

Това означава, че униформени ще видим крал Чарлз III, принц Уилям, принцеса Ан и принц Едуард. Принц Андрю и принц Хари обаче не са работещи членове и ще трябва да се задоволят със семпли тъмни костюми.

Снимка 587455

Източник: GettyImages

За 62-годишният Андрю обаче е направено едно изключение - на последното бдение край ковчега на майка си, той има право да облече военната си униформа в знак на уважение към покойния монарх.

Снимка 587456

Източник: GettyImages

От People ни напомнят, че принцът е служил 22 години в кралския флот, но военните му почести бяха отнети през януари тази година заради секс скандала с Вирджиния Джуфре. Принц Хари е служил десет години в британската армия, като загуби военните си привилегии през 2020 г., след като със съпругата му Меган Маркъл решиха да се оттеглят от официалните си роли в кралското семейство.

Принц Андрю, делото за сексуално посегателство и решението на кралица Елизабет Втора

Елизабет Втора отлъчи сина си от кралския двор

Сама ли взе това решение

Говорител на принц Хари побърза да разсее слуховете за ново напрежение в кралското семейство, като пусна изявление, че "десетилетие военна служба не се измерва от униформата" и помоли фокусът да остане върху живота и наследството на Елизабет II.