Ден след смъртта на майка си кралица Елизабет, на 9 септември 2022 г., крал Чарлз III обяви период на траур в кралския двор, който ще продължи седем дни след погребението на кралицата. Датата на погребението беше съобщена преди ден - 19 септември.

Крал Чарлз III, официалното му обявяване за монарх и кога се очаква коронацията му

Как принц Чарлз стана крал Чарлз III

И кога да очакваме коронацията

Какво обаче ще се случи в дните, предшестващи погребението?

На 11 септември ковчегът на кралицата беше пренесен от Балморал, където тя почина на 96-годишна възраст, в двореца Холиродхаус в Единбург, а след това в катедралата Сейнт Гилс, където поданиците й ще могат да се сбогуват с нея в Шотландия.

Процесията тръгна от Балморал по-рано днес

Източник: GettyImages

Процесията тръгна от Балморал по-рано днес

След това ковчегът ще бъде транспортиран до Лондон и Уестминстър Хол, където в продължение на около четири дни преди погребението всеки желаещ ще може да си вземе последно сбогом с Елизабет II.

От ВВС ни напомнят, че през 2002 г. на същото място над 200 хил. човека се сбогуваха с майката на Елизабет, известна като Кралицата-майка.

Опашката за поклонение пред ковчега на Кралицата-майка

Източник: GettyImages

Опашката за поклонение пред ковчега на Кралицата-майка

От Бъкингамския дворец се очаква да обяви датата на погребението на кралицата, което ще се състои в Уестминстърското абатство, само на метри от Уестминстър Хол. То е свързано с редица събития в живота й, като сватбата й с принц Филип през 1947 г. и коронацията й през 1953 г.

От Deadline коментират, че освен крал Чарлз III и членове на кралското семейство, в деня на погребението там се очакват държавните глави на много страни, а новият министър-председател на Великобритания Лиз Тръс трябва да прочете слово.

Кралицата със съпруга си

Източник: GettyImages

Кралицата със съпруга си

След церемонията в Уестминстърското абатство ковчегът на кралица Елизабет ще бъде пренесен в параклиса "Сейнт Джордж" в двореца Уиндзор, където тя ще бъде погребана до съпруга си. Принц Филип почина на 99-годишна възраст на 9 април миналата година.