Вчера, 20 юни, ни е напуснал Доналд Съдърланд. Канадският актьор със запомнящ се глас и кристално сини очи, който има редица роли в комедии, драма и трилъри, е починал на 88-годишна възраст след дълго боледуване.

"Физика на тъгата", Доналд Съдърланд и Георги Господинов

Какво свързва Георги Господинов и Доналд Съдърланд

Екранизация на романа

Сред най-популярните филми с негово участие са "Военнополева болница", "Обикновени хора" и "Игрите на глада". Интересен факт за неговата 60-годишна кариера в киното е, че никога не е бил номиниран за Оскар, макар и Академията да компенсира пропуска, като го награди с почетна статуетка през ноември 2017 г.

Филмовата биография на Доналд Съдърланд е изключително богата. Той прави по три до пет филма на година в най-активния си период и доказа, че има таланта да играе всякакви роли.

През 1971 г. влиза в провокативна роля във филма "Клут", в който участва заедно с тогавашната си партньорка и в живота Джейн Фонда. Две години по-късно пък играе в трилъра на ужасите "Не поглеждай сега", а през 1976 г. се превъплъщава в "Казанова" на Федерико Фелини.

На 35-годишна възраст Доналд Съдърланд вече е международна звезда. Следват ролите му във военния филм на Робърт Олтман "Военнополева болница", семейната драма "Обикновени хора" и фентъзито "Игрите на глада". Актьорът изиграва злия президент Кориоланъс Сноу и в четирите филма от поредицата, базирана на книгите на Сюзан Колинс.

Доналд Съдърланд с колегите си от "Игрите на глада"

Източник: GettyImages

Доналд Съдърланд с колегите си от "Игрите на глада"

В интервю за GQ от 2014 г. той издава, че ролята не му е била предложена, но сценарият го е грабнал и затова е написал писмо, в което споделя, че според него това е "невероятно важен филм", от който иска да бъде част.

"Не бях чел книгите. Честно казано, не знаех за тях. Но те показаха писмото ми на режисьора Гари Рос и той реши, че ще е добра идея, ако го направя. Той написа тези чудесни поетични сцени в розовата градина, които формираха ума и остроумието на Кориолан Сноу", допълва още Доналд Съдърланд за героя си от "Игрите на глада".

Колкото до намирането на вдъхновение за работата си, той казва, не го търси. Но вдъхновението само го намира. Актьорът признава, че това обикновено се случва, когато чете текста. Тогава изведнъж в него започват да бушуват емоции. "И това е нещо изключително. Става все по-вълнуващо", допълва той.

Снимка 670710

Източник: GettyImages

Всъщност Доналд Съдърланд не преследва целта да бъде актьор от малък. Роден на 17 юли 1935 г. в семейството на продавач и учителка по математика, той израства в Канада и през 1958 г. завършва университета в Торонто, където учи инженерство и драма.

След това започва работа в регионален театър в Онтарио, а по-късно вече става част от Лондонската академия за музикално и драматично изкуство, където обаче учи само една година, пише Hollywood Reporter.

Снимка 670709

Източник: GettyImages

Първото му предложение за филм е от 1962 г., след като вече започва да се явява на прослушвания. Оттогава кариерата на Доналд Съдърланд се завихря шеметно и следват редица роли.

През 1995 г. печели "Еми" и "Златен глобус" за ролята си на съветско ченге в "Гражданинът Хикс", както и за ролята си на министъра на отбраната Кларк Клифърд в минисериала "Време за война".

Доналд Съдърланд проговори за прословута секс сцена

Доналд Съдърланд проговори за прословута секс сцена

45 години по-късно

Бил е женен три път. През 1959 г. се жени за Луис Мей Хардуик, но след седем години се разделят. От 1966 до 1970 г. пък е женен за Шърли Дъглас, от която има две деца - близнаците Рейчъл и Кийфър Съдърланд. От последната си съпруга, с която са заедно от 1972 г. - Франсин Расет, пък има трима сина - Росиф, Ангъс и Роуг Съдърланд.