Краят и на тази година е близо, а класациите са още по-близо. На фона на всички феминистични прояви и движения през 2018 г., няма как да не обърнем поглед към една от най-любопитните - за стоте най-влиятелни жени на годината.

Тя по традиция е на списание Forbes и включва дами от различни сфери на обществения живот. А сега ще акцентираме върху едни определени влиятелни жени, чиито имена причисляваме най-вече към светските среди.

В топ 20 на дългата класация попада едно-единствено име от категорията "Медия и забавление" - това на Опра Уинфри. Дългогодишната телевизионна водеща има не само огромно състояние, но и огромно влияние с думите и действията си. Толкова голямо, че устава да застане дори преди кралица Елизабет Втора.

Опра има над 15 милиона последователи само в Instagram, участва във всякакви благотворителни каузи, подкрепя различни инициативи и гласът й се чува по целия свят, дори когато не е на екран.

Кралица Елизабет Втора може и да е начело на британската монархия, но явно влиянието, малко по малко, се изплъзва от ръцете й. Тя заема 23 позицията в класацията, с три места под Опра.

Вероятно това се дължи и на постоянно увеличаващата се слава на Уилям, Кейт, Меган и Хари, които определено успяват да засенчат кралицата и в това няма нищо нередно. Но младите херцогини не намират своето място сред топ 100.

Снимка 370107

Източник: GettyImages

За разлика от тях, по-голямата дъщеря на Доналд Тръмп - Иванка, диша във врата на английската кралица. Тя е на 24 позиция и явно трябва да свикваме все по-често да я виждаме, и то не просто в ролята на наследницата на американския президент, а като бизнесдама и негов съветник.

Единствените актуални звезди от музикалната сцена, които се нареждат сред стоте най-влиятелни жени, са Бионсе (50 позиция) и Тейлър Суифт (68 позиция). И тук не сме особено изненадани и няма какво толкова да коментираме. Едната е кралица на шоуто, а Суифт от години превзема върховете на всевъзможни музикални класации.

Снимка 374777

Източник: GettyImages

Няма как да пропуснем и една спортистка, но на първо място жена, която успя да вдъхнови милиони други със своите думи и постъпки. Серина Уилямс се завърна на корта скоро след като роди, има смелостта да разкаже за всички премеждия, през които е преминала, и не спира да вдъхва кураж на дамите, че щом тя може, значи и те могат. Затова си заслужи 79-о място.

В края на класацията, на 94 позиция, виждаме и името на Приянка Чопра. Боливудската звезда си проправи път към световния шоубизнес не толкова с ролите си в киното, колкото с една друга, по-важна роля - тази на любима и вече законна съпруга на Ник Джонас. Е, явно любовта наистина не може да ни остави безпристрастни.

Приянка Чопра, Ник Джонас и една голяма, луда, индийска сватба

Моята голяма луда индийска сватба

Приянка Чопра, Ник Джонас и една оживяла боливудска приказка

Редно е все пак да споменем кои са и най-най влиятелните дами за 2018 г. На първите пет места в класацията са подредени съответно Ангела Меркел, Тереза Мей, Кристин Лагард, Мери Бара и Абигейл Джонсън.