В нормалната си реч българинът ползва около 2000-3000 думи. Категорията "нови бизнесмени" обаче са редуцирали словесния си обхват до 400 думи от общо около 120 000 в българския език. Това заяви днес професор Михаил Виденов при откриването на деветата Международна конференция по социолингвистика.

България се нуждае от държавна политика за чистотата на езика. Промяна е възможна чрез реформа на всички равнища - училище, институции и медии, каза още професор Виденов. Той уточни, че в българския език все повече се извежда нормата на западните говори. Сърбизацията и опростяването на езика ни са два от феномените на прехода.

Професорът по социолингвистика припомни, че езикът може да бъде силно оръжие в ръцете на политиците. Но той може и да се обърне срещу онези, които не си служат добре с него, какъвто беше случаят с президента Петър Младенов.

Желю Желев не успя да изчисти шуменското си наречие за разлика от президента Петър Стоянов, който овладя пловдивските редукции, но пък стана баща на клишето "оттук насетне", отбелязва още Виденов. Симеон Сакскобургготски дойде в България със стария софийски език от 40-те години - така нареченото "екане", но се опитва да го балансира с другата крайност -"якането".

След 1989 година българското училище е капитулирало и силата на възпитанието за съжаление е изцяло в медиите, обобщи проф. Виденов.