Михаела Филева е част от българската музикална сцена вече седем години. За този период тя самата смята, че е станала по-отговорна към музиката и към хората около себе си. По-мислеща и по-осъзната - също. "Имам и повече любопитство за нещата извън мен, което - май, е признак, че всичко се случва по правилния начин."

Любопитни са и хората - за всичко, което се случва около нея. А Михаела е открит човек - когато някой иска да знае нещо, ще го разбере от социалните мрежи. Там в детайли ще види как протича един неин ден, къде и с кого излиза. Ще проследи и интересните моменти от работата й, без значение дали става въпрос за някакъв еднократен проект, нов албум или подготовката й за концерт.

И толкова. Защото тя не държи всички да знаят всичко за нея. "Предостатъчно ми е да ги вълнува музика, която правя." Думи на професионалист, нали. И добавя: "Изпипвам детайлите до край - както в музиката, така и в отношението си към хората. Просто не мога да оставя нещо преди да знам, че съм направила най-доброто, на което съм способна, в дадена ситуация."

Снимка 370382

Източник: Monte Music / Фотография Вера Гоцева

А ако трябва сама да се опише с три думи, питаме, кои биха били те?

Усмихната ("май е очевидно защо"), перфекционист ("което понякога определям дори към не чак толкова добрите качества") и висока ("пак се връщам на очевидното").

Иначе, напоследък Михаела намира вдъхновението за песните си най-често между кориците на книгите. Обича да се забавлява, като пътува в компанията на близки хора, като слуша музика на живо в някое готино барче, или като открива нови места и хора. Това лято планира да види и чуе някои от любимите си групи и артисти на живо. "В календара ми са Лени Кравиц, Роджър Уотърс, Sting, Depeche Mode, Бионсе, Джей Зи, Ед Шийрън, Джъстин Тимбърлейк, U2 и други."

Лени Кравиц е световната звезда, с която би искала да направи дует. А от българските? Кратко и ясно: Васил Найденов. 

Естествено че X Factor е летящ старт, който трудно би могъл да има аналог, но както Михаела казва, "важното е какво правиш после, имаш ли необходимия характер и мотивация да задържиш момента и да продължиш да се развиваш".

А Михаела Филева продължава да се развива. Доказателството е и вторият й албум "Нова страница". В него тя се е опитала да включи всички вече завършени свои идеи за парчета. Трябват ѝ две години, за да го направи. "Именно затова, албумът звучи много разнообразно и богато откъм изразни средства и емоции."

Нова страница Михаела отваря и в творческата си кариера. "Съавтор и автор съм на почти всички песни в албума, ставам по-смела, по-женствена в себеизразяването чрез музиката."

Обложката му също е специална - заснета е с мобилен телефон и е дело на фотографа Вера Гоцева и дизайнера Иво Грозев. Впечатление правят и петте акустични версии на песни.

Как решихте да включите петте акустични изпълнения в "Нова страница" и защо не ги оставихте за отделно EP например? 
Те са много логично продължение на заглавната песен, която е само пиано и глас, и трябваше да е последна. Но те са и намигане към хората, които идват на клубните ми участия и често ме питат дали сме записвали версиите, които свирим на живо, и ако да - къде могат да ги намерят.

С какво се различават и по какво си приличат двата Ви самостоятелни албума?
И двамата са много искрени, много мен. Предполагам, че основните отлики са свързани с израстването ми като личност и артист в трите години между издаването им.

Какво е да работиш с Искрата? 
Когато бях жури в "България търси талант", а Искрата се появи като участник, си казах, че в това момче има нещо специално. Предложих да направим заедно "Танцувам само за теб" - проект, който се случи бързо, с много вдъхновение и беше повод той да стане част от Monte Music.

Сега направихме втора песен - "Играем за победа". Получи се свежо танцувално парче. Любопитно ми е да работя с различни артисти и автори, защото освен да обменяме творчески идеи, всъщност се опознаваме по-добре и като личности.

А с Боян Христов?
Боян е изключително талантлив и интелигентен композитор. За първи път ни събра песента "Последни думи". Щастлива съм, че правим музика заедно, усещаме се творчески и чисто човешки. Боян участва в написването и на "Без етикети" и "Цяла нощ", които са също във втория албум.

Какво да очакваме в бъдеще?
Очаквайте догодина мой самостоятелен концерт в голяма зала.