"Изкуството е преди съдържанието", това бяха думите на председателят на журито Деймиън Шазел на пресконференцията за откриването на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция. Стачката на сценаристите и актьорите в Холивуд лиши снощното откриване на фестивала от обичайното звездно присъствие.

Събитието дори започна с италиански филм, който замени в кратки срокове първоначално планираната американска продукция. Въпреки всичко международният филмов фестивал във Венеция, който ще продължи до 9 септември, е доказателство за непреходната сила на киното да надхвърля границите и да свързва хората чрез споделени истории. Със своята богата история, уважавана селекция от филми и очакването около наградите, фестивалът е готов отново да завладее сърцата на филмовите ентусиасти по целия свят.

Въпреки че новата любимка на Холивуд Зендая трябваше да открие Мострата с Challengers на Лука Гуаданино, американското социално движение реши друго. Филмът беше заменен от италианската продукция Comandante на режисьора Едоардо де Анджелис, посветена на малко известен епизод от началото на Втората световна война.

Снимка 632042

Източник: GettyImages

Друг от очакваните филмr на фестивала - биографичната продукция Masetro за пианиста, диригент и композитор Ленард Бърнстейн, също ще трябва да се справи без своя режисьор и изпълнител на главната роля Брадли Купър.

И въпреки че основният фокус на фестивала са филмите и наградите, включително престижната "Златен лъв" за най-добър филм, модните тоалети, които участниците носят по време на церемонията, са също толкова интригуващи и ослепителни. Да видим някои от дамите, които направиха впечатление в първия ден на откриването на голямото събитие.

Амал Клуни и Джордж Клуни отново показват стил във Венеция

Амал и Джордж Клуни отново събраха всички погледи

Какво прави двойката във Венеция

Тони Гарн

Снимка 632021

Източник: GettyImages

Тони Гарн носеше метална рокля без презрамки на Alberta Ferretti, която избра, за да присъства на церемонията по откриването.

Мариакарла Босконо

Снимка 632020

Източник: GettyImages

Моделът изпъкна драматично в рокля с качулка на Dolce & Gabbana и корсаж с връзки.

Бианка Балти

Снимка 632019

Източник: GettyImages

Бианка Балти избра небесносиня рокля на Ermanno Scervino.

Мадисин Риан

Снимка 632018

Източник: GettyImages

Моделът беше облечен в блестяща рокля на Giorgio Armani с флорални акценти.

Катерина Мурино

Снимка 632015

Източник: GettyImages

Катерина Мурино, "патронесата" на тазгодишния филмов фестивал във Венеция, присъства на фотосесия в деня на откриването, облечена в блестяща тъмносиня рокля на Giorgio Armani. На червения килим носеше многослойна рокля на Armani Privé.

Бианка Брандолини Д'Ада

Снимка 632017

Източник: GettyImages

Тя присъства на церемонията по откриването в двуцветна рокля на Schiaparelli, както отбелязват от Harper's Bazaar.