Първо беше Джеф Безос, който през 2019 г. обяви, че се развежда със съпругата си Макензи след 26 години брак. Преди няколко месеца друг милиардер - Бил Гейтс, също ни изненада с решението да сложи официален край на връзката си с Мелинда, с която си казват "да" през 1994 г.

Бил Гейтс, Мелинда Гейтс, разводът им и решението тя да се оттегли от фондацията им в бъдеще

Изненадващото решение на Мелинда Гейтс

Какво би могло да се случи след две години

Конкретните причини за двата развода така и не станаха публично достояние, но между тях със сигурност има нещо общо - доскорошните съпруги на предприемачите станаха доста богати. А, оказва се, не само парите са успели да съберат Мелинда Гейтс и Макензи Скот.

Двете дами, посветили време и средства на филантропска дейност, обединяват усилията си, за да дарят общо 40 милиона долара в подкрепа на силата и влиянието на американската жена през следващото десетилетие.

Снимка 446183

Източник: Instagram / 6figurechix

Сумата ще отиде при победителите от предизвикателството Equality Can't Wait, организирано от инвестиционната компания на Мелинда Френч Гейтс Pivotal Ventures с финансовата подкрепа на Макензи Скот, нейния съпруг Дан Джюит, както и на семейство Чарлз и Лин Шустерман.

Предизвикателството се рекламира като "първото състезание, фокусирано върху пола и равенството в САЩ с награда от такъв мащаб, и възможност за инвестиране, и овластяване на жените лидери", обясняват организаторите.

Наградата от 40 милиона долара ще бъде разделена между четирима победители, предложили най-интересните начини за осигуряване на власт и подобряване на живота на жените, и хората с различна полова определеност. В основата са планове за подкрепа на равното образование и възможности за бизнес развитие. Общият брой участници е 550, предава CNN.

Снимка 314930

Източник: Getty Images

Финансовата подкрепа за тази инициатива е част от филантропската дейност на бившите госпожи Гейтс и Безос. И двете са подписали The Giving Pledge - обещание, че ще дадат по-голямата част от богатството си за благотворителни каузи. И засега доста стриктно се придържат към него.

С организацията си Pivotal Ventures Мелинда Гейтс от години подкрепя жените в бизнес сферата, която по презумпция се смята за мъжки свят. Остава и съпредседател на фондацията, която създадоха заедно с Бил Гейтс, финансираща в последните месеци производството на ваксини срещу COVID-19 и осигуряването им в колкото се може повече страни по света.

Макензи Скот, Дан Джюет и дарението, което направи бившата съпруга на Джеф Безос

За какво отлетяха 2.7 милиарда от състоянието на Макензи Скот

Бившата съпруга на Джеф Безос е по-щедра от всякога

Миналият месец Макензи Скот пък обяви, че е дарила 1.7 милиарда долара от богатството си на общо 116 организации, ангажирани с проблеми като расовата несправедливост, подкрепата на LGBTQ+ общността, промените в климата и други. Нейното нетно състояние се оценява на около 64 милиарда долара. Това е доста повече от финансите, с които Мелинда Гейтс разполага - едва около 3.3 милиарда.