Много известни личности използват популярността си, за да се опитат да направят света по-добро място за живеене. След посещение в Замбия актьорът Мат Деймън превръща в своя кауза достъпът до чиста вода за милиони хора в Африка.

Леонардо ди Каприо, островите Галапагос, Re:wild и новата благородна кауза на актьора

Защо тъгува Леонардо ди Каприо

Актьорът с поредното щедро дарение

През 2006 година той става говорител по темата за водата, а през 2008 г. на форума на Глобалната инициатива на Клинтън среща инженера Гари Уайт - още една личност, решена да се бори с кризата с водата.

Двамата основават неправителствените организации Water.org и WaterEquity, а каузата им е осигуряване на чиста вода за хората от развиващия се свят. Книгата "The Worth of Water", която носителят на "Оскар" Мат Деймън създава заедно с инженера Гари Уайт, е посветена именно на достъпа до питейна вода.

Очаква се тя да излезе на пазара на 1 март следващата година, но вече получава подкрепата на редица известни личности. Бившият президент на САЩ Бил Клинтън и лауреатът на Нобелова награда за мир Мухамад Юнус са сред личностите, които рекламират "The Worth of Water''.

"Развълнувани сме, че написахме тази книга заедно и нямаме търпение да споделим какво се случва, когато киноактьор и инженер обединят усилия в опит да решат глобалната водна криза", се посочва в съвместно изявление на Деймън и Уайт. В него се споменават и спънките, препятствията, пробивите и невероятните хора, които Деймън и Уайт срещат по пътя си.

Според тях разрешаването на водната криза е възможно в рамките на нашия живот, а ключът е да се използва изобретателността на хората, които се борят всеки ден за неща от първа необходимост като чиста вода и канализация.