Преди часове световните новинарски агенции обявиха новината, че прочутата в цял свят Арка на Дарвин на Галапагоските острови се е срутила. Според официалната информация причината няма нищо общо с човека, но природозащитници в момента водят кампания за спасяването на прочутата и изключително ценна от научна гледна точка дестинация.

Галапагоските острови, Арката на Дарвин, Darwin's Arch и рухването на прочутата скалната формация

Защо Галапагоските острови загубиха един от символите си

Причините за рухването на Арката на Дарвин

Актьорът Леонардо ди Каприо е сред най-загрижените за бъдещето на островите Галапагос, защото дарява 43 милиона за провеждане на мащабни операции по опазването им.

Всъщност, Леонардо не е сам в тази мащабна спасителна операция. Той е партньор с организацията Re:wild, която съществува от тази година. Зад гърба й стои екип от опитни учени и природозащитници, самият Ди Каприо, Дирекция на националния парк в Галапагос, Опазване на островите и местни общности.

Снимка 531719

Източник: iStock

Дарението от 43 милиона долара ще финансира проекти на Галапагос, включително възстановяване на остров Флореана, където живеят 54 застрашени вида. Целта е, пак там, да бъдат се възродят 13 изчезнали вида, между които и местният присмехулник - първата птица, описана от Чарлз Дарвин.

Снимка 531720

Източник: iStock

Една част от средствата ще отиде за опазване на още застрашени видове, като розовата игуана, както и за засилване на мерките против негативното човешкото въздействие върху екотуризма.

"Когато пътувах до островите Галапагос, се срещнах с Паула Кастаньо и други екологични герои в Еквадор, работещи ден след ден, за да спасят едно от най-незаменимите места на планетата", цитират Леонардо от The Guardian.

Снимка 531721

Източник: iStock

Актьорът е категоричен, че дивата природа намалява в световен мащаб. "Довели сме повече от един милион вида до ръба на изчезването. Повече от половината запазени диви области на Земята могат да бъдат заличени през следващите няколко десетилетия, ако не действаме решително", казва още Ди Каприо.

Паула Кастаньо, която поема акаунтите на Леонардо в Instagram и Twitter, за да популяризира инициативата и да набере още средства, допълва картинката.

Снимка 531718

Източник: iStock

Дамата напомня за остров Флореана, където можем да видим така наречената чинка на Дарвин (от вида Врабчоподобни птици, която се среща само на Галапагоските острови), както и морски лъвове да се препичат на слънце в непосредствена близост до туристите и местните.

Снимка 531722

Източник: iStock

Кастаньо цитира и факти: "До 97% от сушата на островите Галапагос е със статут на национален парк. Не се опитваме да премахнем хората." Твърди също, че с колегите й се опитват да възстановят тези ценни екосистеми заедно с местната общност.

Леонардо Ди Каприо, екологията, изкуството и начините, по които харчи милионите си

За какво си харчи милионите Леонардо ди Каприо

Повече активист или повече звезда е

Звездата от "Титаник" е сред най-активните личности в Холивуд по отношение на глобалните екологични проблеми. Към днешна дата е Леонардо ди Каприо е дарил над 100 милиона долара за различни програми и проекти.