Мари Фредриксон, която бе част от една от най-успешните шведски групи Roxette, е починала вчера сутринта, 9 декември, на 61-годишна възраст, съобщиха официално във Facebook страницата на групата. 

"С огромно прискърбие трябва да съобщим, че Мари Фредриксон от Roxette почина сутринта на 9 декември, след 17-годишна битка с рака", пише в официалното изявление семейството ѝ.

Мари Фредриксон сформира Roxette през 1986 г., заедно с Пер Гесле. Те започват своята успешна кариера с поредица от хитове. Най-известните сред тях са "Must Have Been Love", "Joyride", "Listen To Your Heart" и "The Look".

Снимка 456800

Източник: GettyImages

Големият успех на групата с продажби на повече от 80 милиона записа им проправи пътя за няколко световни турнета, затвърждавайки репутацията на Мари Фредриксон като сензационен изпълнител на живо. Тази уникална артистичност и енергия помогнаха за създаването на трайна връзка между нея и милиони страстни фенове по целия свят.

За съжаление през 2002 г. Мари беше диагностицирана с тежък мозъчен тумор, което наложи агресивно лечение и оттеглянето ѝ от музикалната сцена. Благодарение на изключително силния си боен дух, до 2009 г. Мари успя да пребори рака, като постепенно започна да се завръща към музиката.

Снимка 456804

Източник: GettyImages

Roxette издадоха няколко нови албума и дори предприеха турнета, които отново поставиха дуото пред крещящи, усмихнати и плачещи тълпи по целия свят. През 2016 г. обаче изпълнителката отново се влоши и лекарите на Мари я посъветваха да спре да изнася концерти и да се съсредоточи върху здравето си, което доведе до края на музикалната ѝ кариера и съответно до края на Roxette.

Мари Фредриксон почина, но ни остави голямо музикално наследство. Нейният невероятен глас - както силен, така и нежен - и вълшебните й изпълнения на живо ще бъдат запомнени от всички нас, които имахме късмета да се докоснем до таланта ѝ. 

Най-добрият начин да почетеш един велик изпълнител е като си спомниш за творчеството му, затова в памет на Мари Фредриксон, подбрахме пет от най-любимите ни парчета на Roxette.

"It Must Have Been Love"

"Listen To Your Heart"

"Sleeping In My Car"

"The Look"

"Spending My Time"