"Има нещо гнило в Дания." Няма как да не си припомним прословутия цитат от "Хамлет" покрай драмата, която се развива в датското кралско семейство последните дни. Миналата седмица кралица Маргрете обяви, че отнема титлите на внуците си от по-малкия си син принц Йоаким.

Датската кралица Маргрете и решението да отнеме титлите на четирите деца на принц Йоаким

Защо датската кралица отне титлите на внуците си

Нови правила в кралския двор

Последваха обидени реакции както от четирите деца, така и от родителите им.

"Не е приятно да видиш подобно лошо отношение към децата си", коментира самият Йоаким, припомнят от ВВС. Втората му съпруга Мари, от която са двете му по-малки деца е коментирала, че дъщеря й е тормозена в училище след новината, а Николай - първородното му дете е казал, че е в шок.

Явно принудена от толкова много реакции, кралица Маргрете излезе с официално изявление. "Никой не бива да се съмнява, че децата ми, снахите ми и внуците ми са моята най-голяма радост и гордост. Надявам се, че като семейство ще бъдем спокойни и ще намерим пътя си през тази ситуация", се казва в него.

Кралицата обяснява още, че се е опитала да бъде в крак с времето и че понякога е принудена да взима трудни решения. "Промяната, която съм предприела, е за подсигуряването на монархията", обаче изтъква Маргрете и казва, че съжалява за реакциите на роднините си.

Принцеса Мери - съпругата на престолонаследника принц Фредерик, също подкрепи решението на свекърва си. "Промените са трудни и понякога болят, но това не означава, че не са правилни", коментира тя пред Billed Bladet