Датският кралски двор беше от онези в Европа, които през изминалата година претърпяха известни сътресения. Малко след смъртта на кралица Елизабет Втора, Маргрете остана единствената действаща кралица в света. И предприе някои промени.

Кралица Маргрете, принц Фредерик, принц Йоаким и къде ще прекарат Коледа датското кралско семейство

Датското кралско семейство - разделено и за Коледа

Защо всеки ще празнува на различно място

Датската кралица обяви, че отнема титлите принцове и принцеса на децата на по-малкия си син принц Йоаким. Тя обясни решението си с тенденциите за модернизиране и олекотяване на монархиите в света. Както и с мисъл за внуците си, които така няма да са "натоварени" с определени очаквания към себе си.

Макар новината да не беше приета леко от семейството на Йоаким, отношенията на принца с майка му все пак са стабилни. Виждаме го и по новите портрети на кралското семейство, които бяха публикувани преди ден на официалния сайт, както и Instagram профил.

Те са по повод 50-та годишнина на Маргрете на трона, която се отбелязва през 2022 г. Виждаме 82-годишната кралица в компанията на престолонаследника принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери, както и с по-малкия си син принц Йоаким и неговата съпруга принцеса Мари.

Снимка 592809

Източник: GettyImages

Снимките, правени през септември в двореца Кристиансборг, излизат няколко дни преди голямата промяна на семейството на Йоаким - от 1 януари 2023г. децата му Николай на 23 г., Феликс на 20 г., Хенрик на 13 г. и десетгодишната Атена вече не са принцове и принцеса.