На 10 януари 2023 г. почина Константинос Втори - последният крал на Гърция, който беше свален от престола след военен преврат през 1967 г. Той беше на 82 години, а в последните месеци здравето му беше влошено, което му попречи дори да присъства на погребението на кралица Елизабет Втора в Лондон.

Новината за смъртта му в частна болница в Атина разтърси няколко кралски двора в Европа, с които Константинос и семейството му са свързани по различни начини.

След като той е свален от трона, а монархията в Гърция премахната през 1973 г., Константин и семейството му живеят в изгнание в Лондон. Това обаче не е единствената връзка с фамилия Уиндзор - принц Филип, покойният съпруг на кралица Елизабет Втора, е първи братовчед на бащата на Константинос. Самият Константинос пък е втори братовчед с настоящия крал Чарлз, както и кръстник на принц Уилям.

Крал Константин (вдясно) с кръщелника си принц Уилям

Източник: GettyImages

Крал Константин (вдясно) с кръщелника си принц Уилям

Съпругата на крал Константинос - Ан-Мари, е сестра на датската кралица Маргрете Втора. Което сродява семейството му с кралския двор на Дания.

Близка е връзката и с този на Испания - сестрата на Константинос София се жени за Хуан Карлос Втори, който става крал на страната и е баща на настоящия крал на Испания Фелипе.

Константин (вляво) и сестра му кралица София (в средата)

Източник: GettyImages

Константин (вляво) и сестра му кралица София (в средата)

Затова не е чудно, че почти всички монархически фамилии в Европа страдат от смъртта на Константинос Втори. Голяма част от тях ще се съберат край Атина в кралската гробница Татой, където на 16 януари ще се състои погребението му, съобщават от Royal Central.