Коледа е празник, който свързваме с редица традиции - и семейни, и красиви. Ако за нас те се изразяват в празнично дърво, размяна на подаръци и традиционна трапеза, то при британското кралско семейство ситуацията е малко по-различна.

Както всеки друг аспект от живота на кралските особи, и Коледа минава по протокол. Традициите са с дълга история през поколенията, някои от тях търпят промяна, докато при други тя е недопустима. Ето подробна информация как преминава празника в британския кралски двор.

Място

От десетилетия членовете на кралски двор празнуват Коледа заедно в имението Сандрингам в графство Норфолк. Това е традиция, която не е нарушавана от 1988 г.

Снимка 396332

Източник: Facebook / Sandringham Estate

Елха

Първа кралица Шарлота, съпругата на крал Джордж Втори, въвежда коледното дърво в кралски двор. Нейният пример последват и кралица Виктория и принц Алберт, които популяризират тази традиция пред годините.

Днес украсени елхи задължително има както в Бъкингамския дворец, така и в Кенсингтън, а и в имението в Сандрингам. Там финалните щрихи по украсата се поставят от всички, след като се съберат заедно.

Снимка 396327

Източник: GettyImages

Подаръци

Тук ситуацията е малко по-специфична. Членовете на кралското семейство не си разменят лично подаръци. Те се оставят на специално място близо до елхата и се отварят чак следобед на Коледа, докато си пият традиционния чай.

За персонала в дворците също ще има подаръци от кралицата - ваучери с определена сума, зависеща от трудовия стаж, както и традиционни пудинги за всички. 

Църква

Още едно обичайно повтарящо се действие от десетилетия насам. Кралските особи задължително посещават сутрешната служба навръх Коледа в Сандрингам, след което се прибират за празничен обяд.

Снимка 396333

Източник: GettyImages

Картички

И членовете на кралския двор разпращат поздравителни картички по случай Коледа, макар и не лично. Преди дни разбрахме кои снимки ще бъдат на картичките на Уилям и Кейт, Хари и Меган и Чарлз и Камила. А тези, които ще получат поздравления от кралицата, са около 800 души. И всички са лично подписани.

Принц Уилям, Кейт Мидълтън, принц Хари, Меган Маркъл и коледните им картички

Картичка от кралското семейство

Нова снимка на Уилям и Кейт и малко романтика от Хари и Меган

Реч

На 25 декември телевизиите във Великобритания излъчват традиционната празнична реч на кралицата. Тя е записана предварително в Бъкингамския дворец, но по стар обичай всички се събират заедно, за да я слушат отново заедно с поданиците.

Празнична вечеря

Разбира се, не може да се мине без нея. И както традицията повелява, на масата се слага печена пуйка. В допълнение към нея са салата със скариди, коледен пудинг и още 15-20 различни предястия, салати, основни и десети. За всекиго по нещо. А за кралицата - задължително сладко изкушение с черен шоколад.

Преди началото на вечерята главния готвач се присъединява за кратко към кралицата и нейното семейство, за да вдигнат заедно тост.