"С голяма тъга съобщаваме за кончината на Тина Търнър", се казва в изявлението от 24 май, потвърждаващо смъртта на музикалната звезда. 83-годишната Тина почина в дома си в Кюснахт близо до Цюрих, Швейцария, след като се бори с "продължителна болест". 

Как Тина Търнър прекара последните години от живота си

Как Тина Търнър прекара последните години от живота си

Говорят нейните съседи и приятели

Смъртта на Тина се дължи на "естествени причини", според нейния представител. Търнър се бори с множество здравословни проблеми в годините преди смъртта си. Прекара инсулт и бъбречно заболяване. Тя също беше диагностицирана с рак на червата през 2016 г., три години след инсулта.

Въпреки че боледуваше отдавна и смъртта ѝ може би не е чак такава изненада, предвид годините и здравословното ѝ състояние, загубата на такава икона приини мъка и тъга на много хора по света - чувства, които ще достигнат своя връх на погребението на Тина Търнър.

Снимка 620679

Източник: GettyImages

"Ще има частна погребална церемония, на която ще присъстват само най-близките", каза говорител на семейството на Тина пред Daily Mail. Датата на погребението не беше оповестена публично след смъртта на Тина, а що се отнася до подробностите, като кой ще присъства, дава ги Еди Хамптън Армани, който е нейн личен асистент повече от 20 години.

"Тя не искаше голямо публично погребение", казва Хамптън пред Mirror. "Тя искаше да бъде кремирана и очаквам погребението ѝ да е малко и много лично. Сигурен съм, че по-късно ще има някакъв възпоменателен концерт в знак на почит", добавя 65-годишният Хамптън. "На погребението ще бъдат само нейните много близки приятели в Швейцария и нейният мениджър. Няма да е голямо семейно събитие."

Снимка 620677

Източник: GettyImages

Еди поддържа връзка с Тина, след като тя се установява в Швейцария през 1994 г. Бившият асистент също казва, че Тина е "оставила миналото зад себе си", след като е загубила двамата си сина. 59-годишният Реймънд Търнър посегна на живота си през 2018 г. През 2022 г. Рони Търнър, на 62 г., почина от рак. Тина също осинови двама от синовете на Айк Търнър от предишните му връзки - Айк Търнър младши и Майкъл Търнър, но нямаше много контакти с тях след преместването си в Швейцария.

Тина Търнър е "The Best" - 5-те песни, с които ще я запомним

5 песни, с които ще запомним Тина Търнър

В памет на Кралицата на рокендрола

"Бяхме най-добри приятели", казва Еди пред The Morning Show. "Тя беше моят наставник, моята героиня, моята учителка, моята леля - няма да кажа майка, защото тя щеше да ме убие. Повечето от нещата, които знам днес, са благодарение на Тина. И тя не те водеше за ръка и не се държеше с теб като с бебе. Тя ти показваше, тя те напътстваше и ти трябваше да слушаш и да учиш, а след това трябваше да го разбереш. И аз го направих."