От тази седмица официално си имаме нов най-богат човек на света. Дългогодишното царуване на Бил Гейтс на челното място среща съпротивата на създателя на Amazon. И Джеф Безос излезе като победител от тази битка на милиарди.

Нетното състояние на 54-годишния предприемач се оценява от Forbes на 151.4 милиарда долара. Последните няколко милиарда са натрупани само в рамките на няколко дни, благодарение на кампанията за намаления в Amazon - Prime Day.

Тези факти правят Безос не само най-богатия човек на света в този момент, но и в последните 30-40 години, откакто Forbes води своята статистика. А разликата между основателя на Amazon и Бил Гейтс става все по-сериозна.

Нетното състояние на съоснователя на Microsoft сега се оценява на 93.8 милиарда - с близо 58 милиарда по-малко. Все пак, длъжни сме да отбележим също, че Гейтс е дарим близо 35 милиарда за благотворителност в последните 20-30 години.

Бил Гейтс

Източник: GettyImages

Бил Гейтс

Джеф Безос - от дъното до върха

Най-големият онлайн магазин Amazon стартира като проект на 30-годишния тогава Безос. В един малък гараж, с първоначалната идея да се продават книги. Джеф със сигурност се е надявал, но надали е вярвал, че и най-смелите му мечти ще се сбъднат.

Четири години по-късно първият милиард е прехвърлен, а името му фигурира в списъка с 400-те най-богати американци. От тогава до днес дейността на онлайн гиганта се разраства постоянно. Днес той доставя и хранителни продукти, като използва дронове, вместо куриери.

Няма как да пропуснем и производството на Kindle и Echo - четец за електронни книги и джаджа, която прави дома ни умен. А самата тя също е толкова умна, че дори понякога ни се надсмива.

Гласовият асистент Alexa се смее на собствениците си

Какво се случва с Amazon Alexa

Пореден гаф на Amazon

От 2000 г. Безос е и изпълнителен директор не само на най-големия онлайн магазин, но и на космическата компания Blue Origin. В тази сфера конкуренцията му е основно в лицето на Илон Мъск и неговата Space X, а мечтите и на двамата са насочени към Космоса и космическия туризъм.

В списъка с компании, които притежава, се нареждат и IMDb, вестникът New York Post и още над 20. Не може да му се отрече на Безос, че има успешен бизнес нюх.

Снимка 369249

Източник: Facebook / Dynamite Memes Trolls

А какво остава стрито

Отвъд безупречния костюм и строгия поглед, които понякога е примесен с половинчата усмивка, се крие една друга личност.

Истинското име на Джеф Безос е Джефри Престън Йоргенсен. Когато идва на бял свят в Ню Мексико, майка му е на 17 години, още ученичка. Тя се разделя с баща му и се омъжва повторно за кубинския мигрант Мигел Безос, който осиновява хлапето.

Семейството емигрира в САЩ и Джеф завършва университета в Принстън. След това получава редица предложения за работа, но през 1994 г. решава, че започва собствен бизнес.

Написва бизнес плана си по време на пътуване от Ню Йорк до Сиатъл, а името на компанията, както вероятно и сами се досещаме, идва от това на река Амазонка. Инвестира 300 хиляди долара, взети от родителите му, за да стартира Amazon.

Джеф Безос иска да окупираме Луната

Джеф Безос иска да окупираме Луната

Това звучи доста като Илон Мъск

По целия този път към върха, Безос има силна женска опора. От 1993 г. той е женен за МакКензи Безос. Двамата са заедно вече 25 години и имат четири деца. А Джеф е далеч от медийния образ на Мъск, който често попада в светските хроники.