Преди дни аукционната къща Christie's продаде дигитален колаж за десетки милиони, като използва нашумелите NFT - вид криптовалута, която гарантира автентичността на творбите. Явно това е бъдещето в цифровото изкуство и все по-често ще говорим за него.

Christie’s, Beeple, Everydays: The First 5000 Days и дигиталната творба за 69.4 млн. долара

Как се продава дигитално изкуство за десетки милиони

Бъдещето на търговията с изкуство

Днес поводът да се върнем отново на темата за електронния идентификатор и токен е американската певица Холзи.

Тя е прочута преди всичко като изпълнител и композитор, но се оказа мултиталантлива. Миналата година издаде първата си стихосбирка I Would Leave Me If I Could със свои илюстрации, а в момента тече изложбата й People Disappear Here на платформата Nifty Gateway.

Експозицията всъщност е търг, в който се наддава с NFT. Тя включва една физическа  творба - акрил върху платно, и седем дигитални изображения на всеки един от героите, нарисувани върху картината.

Снимка 523363

Източник: niftygateway.com

Цифровите творби на Холзи представляват 3D анимации, в които кадрите се движат на фона на зловещ саундтрак. Самите образи в колекцията са страховити и са вдъхновени от кошмари на певицата, които тя сънува по време на карантината.

Пред Paper авторката споделя и другата причина за безсънните си нощи: "След седем години сърфиране в хотелски стаи по целия свят, приспособяването към собствената ми тъмна пещера в Калифорния мина през лека крива на обучение."

Една част от приходите от изложбата ще бъдат дарени на организацията My Friends Place, която подпомага бездомните младежи в Лос Анджелис. Друга част ще получи неправителствената организация Carbon 180, която работи усърдно по друга болна тема - ограничаване на въглеродните емисии.

Илон Мъск, XPrize Carbon Removal и наградата от 100 милиона долара за устройство, което улавя въглероден двуокис

Илон Мъск дава награда от 100 милиона долара

Амбициозен план

Колекцията People Disappear Here на Холзи е качена на Nifty Gateway.