Гуинет Полтроу отдавна държи титлата за най-безумни и понякога откровено вредни здравни съвети. Лекарите категорично заклеймиха теорията й, че жените трябва да почистват вагината си с пара, а нутриционистите няма как да препоръчат хранителните добавки, които продава през сайта си Goop, защото те са с недоказано действие.

Полтроу обаче продължава смело и упорито напред с "ценните" съвети и за пореден път успя да се изложи. Поне в нашите очи - тя очевидно продължава да си вярва и няма намерение да спре да популяризира неверни неща.

Този път 48-годишната бивша акриса реши да покаже всекидневната си грижа за кожата през камерата на Vogue. А начинът, по който нанесе слънцезащитен продукт (който, разбира се, се продава отново в Goop), изуми милиони по света.

Полтроу заяви, че не е от "тези, дето се покриват от глава до пети със слънцезащита" и каза, че слага продукт със SPF само на местата, които са силно огрени от слънцето. След което нанесе точици крем по дължината на носа и малко върху скулите.

Подобен пример е, слабо казано, безотговорен. Защото именно слънцезащитните продукти са основният и най-сигурен начин да се предпазим от рак на кожата - най-разпространеният тип рак в света. Близо 90 % от случаите на рак на кожата са предизвикани от слънчевата радиация.

Skin Cancer Foundation напомнят, че необходимото количество слънцезащита е около 35 мл за цялото тяло. Това означава половин чаена лъжичка за лицето и врата, както и по толкова за всяка ръка. И по една лъжичка за всеки крак, за торса ни отпред и за гърба. Добре е продуктът да е с минимален SPF 30.