Вчерашният ден мина под знака на погребението на Елизабет II - траурната церемония на кралицата се състоя в Уестминстърското абатство в Лондон, след което процесията с ковчега й стигна в Уиндзор, където тя беше погребана в тесен семеен кръг вечерта.

Погребението на кралицата Елизабет II, гостите, траурната процесия до Уиндзор и всички останали подробности

Краят на една епоха - погребението на Елизабет II

Как Великобритания изпрати кралицата

Малко след това на официалния профил на кралското семейство се появи нова снимка.

На непубликувания до момента кадър виждаме кралицата в туристическо облекло с обичайния й шал на главата, слънчеви очила и щека за преходи. Според информацията на Sky News снимката е правена през 1971 г. в Шотландия.

Кадърът е дело на покойния Патрик Лихфийлд, пети граф Лихфийлд, и е символичен по много начини. Първо - направен е в любимата на кралицата Шотландия в близост до лятната й резиденция Балморал, където тя почина на 8 септември. 

Второ - показва Елизабет в цивилно облекло сред природата далеч от монархическите й задължения. Защото тя вече е свободна от тях.

Трето - не можем да не забележим как на снимката кралицата сякаш се намира между земята и небето, а в далечината пейзажът е премрежен от мъгла. Убедени сме, че този символизъм е търсен нарочно от хората, които поддържат профила на кралското семейство.