Преди няколко месеца Илон Mъск постигна поредната си голяма победа. Компанията му SpaceX бе избрана от NASA за изпълнител на новата мисия до Луната Artemis, която е наистина важна не само за космическатa агенция, но и за цялото човечество.

Джеф Безос, делото срещу NASA и обвиненията на космическата агенция към милиардера

Победа за Безос - загуба за човечеството

Не, не може да си прави каквото иска

Сред останалите кандидати бе и Blue Origin на Джеф Безос, но след промяна в правилата избраните компании от две станаха една. И това очакванo не се хареса на милиардера, който веднага се зае със съдебни дела. А Мъск се пошегува с него, че явно се е пенсионирал от Amazon, за дa има повече време да го съди.

Впоследствие разбрахме, че заради делото на Безос NASA се бави с осъществяването на космическите си планове, заради което не си спести и критиките по негов адрес.

А вчера, 4 ноември, Федералният съд на САЩ се произнесе срещу милиардера и компанията му Blue Origin и определи исканията му за преразглеждане на сделката за неоснователни.

Снимка 499699

Източник: Twitter / Communications of the ACM

Още преди да стане ясно решението на съда от Blue Origin заявиха, че без тяхното участие в проекта се компрометира сигурността на неговото изпълнение. Именно на "пренебрегва на ключовите изисквания за безопасност на полетите" в процеса се основаваше и искът на компанията на Безос, предава CNBC.

Том Ханкс, Джеф Безос и отказът на актьора да полети в Космоса

Защо Том Ханкс е отказал да полети в Космоса

Не всеки се съгласява с идеите на Джеф Безос

Но явно от космическата агенция не са на това мнение и имат достатъчно голямо доверие в специалистите на SpaceX, които ще създадат необходимата Human Landing System. А след като съдебните дела бъдат окончателно финализирани, работата по сделката за 2.9 милиарда долара най-сетне може да започне.