Джеф Безос загуби битката за Луната и това го направи гневен както към Илон Мъск, така и към NASA. Космическата агенция на САЩ възложи само на SpaceX осъществяването на следващата мисия до естествения спътник на Земята, което доведе до дело от страна на собственика на Blue Origin - другия основен претендент за договора и милионите.

Джеф Безос, Илон Мъск, NASA и защо собственикът на Blue Origin съди космическата агенция

Безос съди NASA заради Мъск

Враждата им няма край

Мъск неведнъж се пошегува с Безос и с желанието му да търси справедливост по съдебен път, дори когато очевидно нарушение няма. А този път отговор на действията му идва от NASA, където са не по-малко възмутени.

От там заявиха публично, че скъпите и продължителни съдебни спорове, които милиардерът очевидно иска да води, заплашват да унищожат "импулса, който е веднъж на поколение".

Снимка 512188

Източник: iStock

Космическата агенция визира осъществяването на следващата мисия до Луната, която е от съществено значение не само за тях, но и за цялото човечество. Но Безос поставя своите интереси през тези на NASA, САЩ и всички останали хора на тази планета, които мечтаят да разберат какво се крие отвъд нея.

Мисията Artemis имаше първоначално поставен срок до 2024 г. да изпрати отново хора на естествения спътник на Земята. Но сега този план изглежда почти невъзможен за осъществяване, защото делата на Безос ще забавят процеса на сътрудничество между NASA и SpaceX. Засега срокът е удължен, но все още не е ясно с колко, предава Independent.

Първоначалната жалба на собственика на Blue Origin бе отхвърлена, след което той подаде нова, този път до Съда на федералните искове. Окончателното му решение се очаква на 1 ноември. 

Ако исканията на Безос бъдат удовлетворени, то тогава сделката между NASA и SpaceX ще бъде обявена за нищожна и космическата агенция ще трябва да започне избора на изпълнител на мисията до Луната отначало, което още повече би било забавило целия процес.

Илон Мъск, SpaceX, Космосът, Джеф Безос и какво каза милиардерът в новото си интервю

Двойният удар на Мъск по Безос

Милиардерът пак е откровен

От NASA не крият и притесненията си, че настоящото забавяне може да се превърне в евентуално бъдещо анулиране на мисията заради липса на политическа подкрепа, бюджет или друга причина. И тогава е възможно победата на Безос да се превърне в загуба за цялото човечество.