2020 със сигурност бе най-успешната година за Джеф Безос и Amazon. Продажбите на сайта за онлайн търговия се увеличиха многократно, а това направи неговия основател най-богатия човек на света.

Джеф Безос, Илон Мъск, Марк Зукърбърг и останалите милиардери, тръгнали от нулата

Откъде са тръгнали милардерите

И 2, и 200

Стигайки този връх обаче, милиардерът явно е стигнал и до идеята, че е време за промяна. След 25 години начело Amazon, Безос е взел решението да напусне поста главен изпълнителен директор.

Той се понижава в длъжност изпълнителен председател и отново ще бъде бъде зает с по-важните въпроси на сайта за онлайн търговия, но отговорностите му ще намалеят. Неговото място ще заеме Анди Яси, който сега е изпълнителен директор на Amazon Web Services.

Снимка 472723

Източник: iStock

Промяната ще стане факт през втората половина на 2021 г. По думите на Безос, тя ще му даде повече време и енергия, който да вложи в останалите си занимания, предава BBC.

Милиардерът иска да се фокусира върху филантропската си дейност, която развива чрез Day 1 Fund и Bezos Earth Fund. Ще акцентира и върху прогреса на Blue Origin в борбата за Космоса, както и върху ръководството на The Washington Post и други свои "страсти".

Илон Мъск, Starlink, Джеф Безос и сателитите, които ги скараха

Войната на сателитите

Как се мачка конкуренция в Космоса

"Никога не съм имал повече от енергия от сега, затова решението ми не значи пенсиониране. Развълнуван съм да видя ефекта, който моите организации могат да имат върху света", казва Безос, който очевидно е пренаредил приоритетите си.