Новината за тежката диагноза на крал Чарлз изненада света. Вчера, 5 февруари, Бъкингамският дворец съобщи, че на настоящият монарх на Великобритания е открит рак, без да пояснява спецификата му.

Крал Чарлз и диагнозата рак, която получи

Крал Чарлз с тежка диагноза

Тревожни новини от двореца

Според Саймън Люис - бившия прессекретар на Елизабет Втора, от двореца дори са споделили прекалено много информация за здравословното състояние на краля. Подобно нещо не би се случило преди 20 години например, казва той пред ВВС.

Отново пред медията британският премиер Риши Сунак разкрива, че е в "постоянен контакт" с Чарлз и че заболяването му е хванато в "ранна фаза". Той дори вече е започнал съответните процедури, свързани с него.

На 17 януари крал Чарлз постъпи в болницата London Clinic за процедура, свързана с увеличена простата. Тогава от Бъкингамския дворец казаха, че образуванието е доброкачествено. Вчера пък уточниха, че ракът, който му е открит, не е на простатата.

Въпреки това новата му диагноза е засечена именно покрай прегледите, на които Чарлз се е подложил заради увеличената простата. Макар и по-рядко, това е начин да бъде засечено онкологично състояние.

Най-добрият начин обаче да бъде забелязан рак в най-ранна фаза са профилактичните прегледи, които могат да установят изменение в клетките и при пациенти, които нямат никакви други симптоми, припомнят ВВС.

Снимка 652262

Източник: EPA/БГНЕС

Какви са вариантите на лечение на ракови заболявания? Най-драстичният е операцията, при която се отстраняват засегнатите тъкани. Химиотерапията - венозна или с таблетки, цели унищожаването на анормалните клетки. Радиотерапията, известна и като лъчетерапия, ги третира с помощта на йонизираща радиация.