Вчера, 30 март, светът разбра, че Брус Уилис е диагностициран със заболяването афазия. Това е и причината актьорът да се откаже от своята кариера.

Брус Уилис, афазия и болестта, която слага край на кариерата му

Болестта, която слага край на кариерата на Брус Уилис

Новината е съобщена от цялото му семейство

Оказва се обаче, че той съвсем не е единственият. Когнитивното нарушение, което обикновено е следствие от прекаран инсулт или мозъчна травма, уврежда способността да се възпроизвежда или разбира чужда реч и се наблюдава и сред други популярни личности.

Шарън Стоун

През 2001 г. звездата от "Първичен инстинкт" преживява тежък инсулт, който има много негативни последици за нея и здравословното ѝ състояние.

Възстановяването ѝ е дълго и тя прекара следващите две години, буквално учейки се да ходи и говори отново.

Снимка 568820

Източник: GettyImages

"Заеквах и не можех да чета в този период", споделя актрисата. Разбира се, тогава това се отразява и на кариерата ѝ.

Но Шарън явно е успяла да извлече поуките от случилото ѝ се, защото днес казва, че то ѝ е помогнало да стане "емоционално по-интелигентна и да отвори други части на съзнанието си".

Емилия Кларк

Скоро след приключването на снимките на първия сезон на "Игра на тронове" през 2011 г., актрисата получава аневризма - патологично разширение на мозъчен кръвоносен съд. Това я води до спешна операция, следствие на което тя не може да си спомни дори своето име.

Снимка 568822

Източник: GettyImages

"Страдах от състояние, наречено афазия, следствие от травмата, която претърпя мозъкът ми", разказа по-късно Емилия. "Бях отчаяна, исках да умра. Защото цялата ми работата е съсредоточена върху езика и общуването."

За късмет на Кларк, нейната афазия ѝ се оказва временна. И въпреки че актрисата претърпява втора операция през 2013 г., за да се справи с друга аневризма, към днешна дата тя се чувства добре.

Ранди Травис

През 2013 г. американският кънтри певец и китарист получава масивен инсулт, който го оставя неспособен да говори.

"Мозъкът ми функционираше и разбирах какво ми говорят, но самият аз не можах да отговоря дори с дума", разказва впоследствие Травис.

Снимка 568821

Източник: GettyImages

"Прекарах три месеца в логопедия, преди да се науча да казвам буквата "а". А след около година и половина, едва се научих на елементарните "да" и "не". Чувствах се, сякаш съм хванат в капан в черупката на тялото си."

Въпреки това Травис, макар и бавно, напредва и дори успява да си възвърне певческите способности, пише People.