Шапките са моден аксесоар, към който дамите често посята и през лятото, и през зимата. Но тези от кралския двор имат специално влечение към тях и ги носят на почти всяко събитие. Това ни навежда на мисълта, че не говорим просто за стил и модни хрумки, а за традиция.

В кралския протокол има правило, което датира от 50-те години на миналия век и то гласи, че жените трябва да прикриват косите си и да носят шапки. Ако тогава това правило е важало и за ежедневието, днес се отнася само за по-официални случаи.

Носенето на шапка още от онези време се смята за символ на статут в обществото. С нея се постига завършеност на тоалета, затова тя винаги трябва да е в тон с дрехите.

Снимка 419156

Източник: GettyImages

А качествените шапки, правени по поръчка, са трудни за фалшификация и доста скъпи. Така дамите от кралския двор лесно успяват да се откроят от простолюдието.

Шапките се носят на събития на открито, които се провеждат през деня. За вечерни събития на закрито, които изискват и по-официален дрескод, не е прието да присъстват като част от тоалета. Тогава се заменят от тиари.

Снимка 420292

Източник: GettyImages

Шапките са част и от британската култура и традиции и се носят много по-често от английските дами, отколкото от други. На събития като чаени партита на аристократи всяка се старае да блесне с най-екстравагантния модел шапка. Да не говорим за конните състезания, като Royal Ascot, което се превръща в парад на шапките.

Има и едно златно правило при избора на аксесоара за глава - ако тоалетът е с по-сложна кройка и богата декорация, шапката е по-обикновена. А ако роклята е семпла, тогава въображението се развихря върху главата на дамата, пише Bustle.

Какво закусва кралицата

Какво закусва кралицата

Вероятно и ние сме хапнали същото

Когато говори за традиция в носенето на шапки, определено не бива да се ограничаваме само до британския кралски двор. Дамите и от останалите европейски кралски семейства са припознали този навик, а Първата дама на САЩ Мелания Тръмп също се показа като любител на този стилен аксесоар.