Основателят на Microsoft Бил Гейтс е един от най-успешните и богати хора на планетата, но очевидно и той, като всички хора, не е застрахован от грешки.

По време на среща на инвестиционната компания Village Global с основатели на стартиращи компании Гейтс сподели, че той също допуска грешки и дори е направил "най-голямата на всички времена", пише Independent.

Според Бил Гейтс, в света на софтуера и платформите, победителят взима всичко. Затова и като своя най-голяма грешка той приема начина, по който е управлявал компанията си, заради което и Microsoft не е това, което е Android днес.

Снимка 399124

Източник: GettyImages

"Android е стандартната софтуерна платформа за мобилни телефони, която е различна от Apple, затова и беше нещо естествено за Microsoft да спечели", казва Гейтс, като допълва: "Ние сме една от водещите компании, но ако не бях сбъркал, щяхме да сме водещата компания."

Разбира се, според него всичко зависи и от типа бизнес, но за софтуерните компании малките разлики може да се окажат огромни. Затова и човек винаги трябва да мисли няколко хода напред, като постоянно се пита дали не греши някъде.

Бил Гейтс и кои пет книги препоръчва да прочетем това лято

Петте книги на лято 2019

Списъкът на Бил Гейтс

"В крайна сметка ние сгрешихме доста. Резултатът - Android има пазар за 400 млрд. долара, който днес можеше да е на Microsoft, вместо на Google", заключва Гейтс.