Вчера, 8 май, бе дадено началото на 71-я филмов фестивал в Кан. Гала вечерята и преминаването на звездите по червения килим бе съпроводено и от прожекцията на филма Everybody knows с участието на Пенелопе Круз и Хавиер Бардем.

Двамата бяха сред актьорите, които преминаха покрай десетките журналисти от цял свят и позираха за снимки. Интересното тази година е, че селфитата са забранени. Изричната рестрикция е упомената в поканите за откриването и допълнена с предупреждение, че нарушителите няма да бъдат допускани до прожекциите.

Снимка 355302

Източник: GettyImages

Тази забрана важи както за звездите по червени килим, така и за феновете. Виждали сме десетки групови селфита на известни личности от подобни събития. А за един кадър се изисква дълга подготовка, струпване на едно място и често забавяне от стриктния график. Затова и най-сетне забраната влезе в сила на 71-то издание.

Освен под знака на забраната за селфита, фестивалът в Кан ще бъде белязан и от скандалите със сексуално насилие върху актрисите. Организаторите са работили в сътрудничество с френските власти, за да бъде открита телефонна линия за жени, жертва на подобен тип посегателства, предава ВВС. Това се случи в деня на началото на филмовото събитие. 

Какво ни очаква на фестивала в Кан

Какво ни очаква на фестивала в Кан

Дамско жури и сериозни филми

За да се минимизира поне до известна степен неравенството между половете в кино индустрията, тази година за председател на журито е избрана Кейт Бланшет. Но във всички категории с номинирани забелязваме сериозно преимущество на мъжете.