В социалните мрежи можем да попаднем на какво ли не. Така се случи и сега. Ровейки се из Instagram, вниманието ни привлече един нов профил с едва 22 публикации, които обаче ни дават интересна тема за размисъл - откъде черпят вдъхновение родните изпълнители.

Неведнъж сме намирали съществени прилики между клиповете на български и чужди звезди. И това сякаш не ни изненадва, защото шоубизнесът толкова се разрасна, че вече е истински трудно да изпъкнеш с оригиналност и да създадеш нещо, за което никой друг преди теб не се е сетил.

В повечето случай подобни "заимствания" имаме в поп-фолк средите, където и ритмите, и визиите са далеч от оригинални. Но, ето, и родните звезди от поп бранша също могат да бъдат уличени в копиране на свои чужди колеги. Именно това е и целта на профила "2 стотинки".

Във видеото към песента на Свилен Ноев и Михаела Филева "Хронометър" откриваме същата идея, както в това на Brodinski feat. SD - "Can't Help Myself" - мъж, гол до кръста, сниман в гръб, който върви бос по средата на осветен тунел.

В клипа на "Антилопа" на Тита, която събра над 24 милиона гледания, в една от сцените виждаме бяло, пухкаво зайче, което певицата гали, докато то лежи между краката й. Просто съвпадение или не, но в клипа на рускинята NIKITA "Искусаю", който излиза шест години по-рано, виждаме не само същото зайче, но и още доста сходства.

Клипът на Графа към "Вълк единак" и размириците в него подозрително напомнят на някои сцени от този на Jay Z & Kanye West - "No Church In The Wild". Песента е малко по-различна от обичайните балади на Ампов и явно му е трябвало малко вдъхновение, за да реализира проекта.

В последното видео на Аlex & Vladi x Young BB Young "Мафиот" има сцена с доста оръжия, насочени към една от певиците. Точно същото е преживяла и испанската изпълнителка Rosalia по време на снимките на клипа към "Pienso en tu mira". Ех, тези лоши момичета, много ги влече...

В "Над закона" Гери-Никол яхна огромно оръдие, за да покаже, че никой не може да й поставя граници. Изпълнителката неведнъж си е признавала, че Риана е един от нейните идоли, така че не сe изненадваме особено на приликите между това нейно видео и "Hard" на Rihanna и Jeezy.

Миро също попада в профила на "2 стотинки" с клипа към "Лошо скроен". Една от сцените в него някак ни кара веднага да се сетим за Kendrick Lamar у Humble. Е, поне знае от кого да взима идеи - песента и клипът на рапъра обраха почти всички възможни награди.

Суперпалавият Papi Hans, който пее с провряна между няколко добре оформени дамски дупета глава, е картинка, която няма как да не се запечата в съзнанието ни, ако сме гледали поне веднъж клипа към второто му парче. Е, хвърляме един поглед и на Tommy Cash - "Winaloto", където ситуацията е същата.

"Красотата" на Белослава се оказва едно от най-явните кражби на идеи. В този случай, техен първоизточник е видео с оригинални снимки на фотографа Ren Hang. А нашата изпълнителка добре ги е побългарила, признаваме.

И момчето, което прослави страната ни с оригинална песен на Евровизия, Кристиан Костов, днес попада в една не особено позитивна подредба. Но и той вече го прави така, както другите. В клипа към "Beautiful Mess" откриваме не едно и две сходства с този на Woodkid към парчето "Iron".

Михаела Филева сме сигурни, че може цяла нощ да ни танцува предизвикателно, както в клипа на последната си песен, но доста преди нея и Риана го направи на подобен декор.