Да направим шпагат във въздуха, докато се държим грациозно само с едната ръка за стоманен пилон – това и още много други трикове можем да научим на все по-нашумелите напоследък зали за полденс. По този спорт се запали и актрисата Ернестина Шинова, която, както стана ясно тази седмица, обмисля да отвори свое собствено помещение за подобни уроци.

Какво обаче е всъщност полденсът? Противно на всеобщите разбирания акробатиката на пилон не се покрива с еротичните танци, на които се наслаждават мъжете в стриптийз клубовете. Спортът развива всички групи мускули в тялото, като в същото време подобрява концентрацията и координацията, уточнява Монитор.

Модата го наложи от сравнително скоро, затова и все още няма голям избор от места, в които, ако решим, да се научим как да се завъртим около пилона. В София засега врати са отворили две такива школи. Има и няколко малки залички, притежавани по-скоро от любители на спорта. Да имаш полденс школа не е особено доходоносно като цяло, заради което се налага да работиш допълнително, твърдят треньори, като уточняват, че в тези среди ги задържа най-вече тръпката от спорта.

Сред местата, на които можем да попаднем в търсене на собствения си полденс талант са двете зали на Pole Dance Bulgaria. Те не са много големи, но внушават чувство на интимност, а това от своя страна допринася за връзката ни с нашия инструктор. Тя е важна, защото именно благодарение на него напредваме, като в същото време той отговаря и за нашата безопасност.

Занятията винаги започват с предварителна загрявка в първите 15-20 минути, след което трениращите се преместват на пилоните. На всеки метален стълб инструкторите тук обучават до максимум 3 човека. Заради ограничения брой места обаче преди да се решим да се отдадем на такъв вид хоби, е необходимо да се свържем с инструкторите – само така ще можем да сме сигурни, че ще има място и за нас. В края на часа пък приключваме с кратко разтягане. Школата предлага и услугата No Instructor Training (тренировка без инструктор) – това са часове, в които ще можем сами да разполагаме с оборудването на залите, за да направим собствена хореография на пилон. Разбира се, наблизо все пак ще има специалист, към когото да се обърнем при възникнал проблем.

„Повечето хора биха решили, че този грациозен спорт не e съвсем за мъже. Но всъщност в древността с акробатика на вертикален стълб са се занимавали само мъже, защото спортът е доста силов“, обяснява Кристина Стамболова – инструктор на Pole Dance Bulgaria. На ден се провеждат по две занятия, обикновено вечер, които от своя страна са с продължителност от 60 минути. В събота и неделя в залите се провеждат часове и по-рано.

Цената за едно посещение е 15 лв., като ентусиастите могат да си закупят и карти за 4, 8 и 12 посещения. Доскоро часовете можеха да бъдат посещавани само от възрастни. Сега по-малките, които също се интересуват от този спорт, могат също да тренират тук, но трябва да носят със себе си и декларация от родител.

Другата голяма школа за акробатика на пилон в София е „Соня пол студио”. Клубът е основан през 2009-а и е първият, който популяризира танцуването на пилон като спорт и изкуство в България. Инструкторите тук не са толкова против честите сравнения на полденса със стриптийза. Напротив – по време на занятията те се стремят да комбинират силната чувственост с физическите упражнения. „Танц без емоция е като любов без страст!”, гласи мотото на школата. „Соня пол студио” се отличава и с по-голямата си комерсиалност – тя изгражда своеобразен онлайн магазин, в който се продават само необходими за практикуването на спорта принадлежности. Най-важното от тях, може би, е течният талк за ръце, с помощта на който акробатите успяват да се задържат на пилона. Важно уточнение е, че дори да ни е студено, не трябва да тренираме пол денс с дълги и дебели анцузи. Точно обратното, на пилона се задържаме благодарение на кожата си, заради което колкото повече плът показваме, толкова по-добре. Обикновено инструкторите съветват да се облечем в къси потник и панталони.

„Соня пол студио” не се занимава единствено с обучението на начинаещи. Момичетата от школата предлагат услугите си и когато сме решили да си спретнем екстравагантно например ергенско парти. Но дори така можем да откраднем занаята – инструкторките са категорични, че ако искаме да станем звездата на купона и да се качим самите ние на пилона, те ще ни напътстват през цялото време. Цената за танц на момиче за една песен е 250 лева.