Някак неусетно терминът "автономен режим" се превърна в нормална част от речника ни, когато заговорим за нови автомобили.

Истината обаче е, че повечето от нас все още не осъзнават колко голяма крачка за технологиите като цяло е автономният режим и какво представлява той в същността си.

Във видеото отдолу можем да видим как изглежда света през очите на автопилота на Tesla.

Както можем сами да забележим, системите на автономния режим правят невъобразим брой замервания и анализи в реално време, отнасящи се до другите коли на пътя, техните размери, скорост и потенциални движения. Замерват се пешеходците и особеностите на пътя. Нека не забравяме, че през цялото това време автопилотът управлява и се грижи за чисто механичните системи в автомобила.

Всички тези функции, както и много още, зависят от компютър. И то не какъв да е, а такъв, който може да учи, да се усъвършенства и да взема самостоятелни решения в рамките на по-малко от секунда.

Снимка 467097

Източник: iStock

По думите на Мъск, процесорът в колите на Tesla е "най-добрият в света", и показателите му са свидетелство за това.

Той е с размери от 260 квадратни милиметра и в него са вместени шест милиарда транзистори, които обработват до 36 трилиона операции в секунда.

Снимка 467098

Източник: Tesla

В същото време този процесор се нуждае от едва 57 вата - по-малко от крушка.

Въпреки невероятната компютърна мощ в Tesla, автомобилите на марката все още продължават да се блъскат и да причиняват нелепи инциденти.

Tesla и как защитният режим предпази един Model 3 от вандализъм

Защитният режим на Tesla в действие

Работят ли ефективно системите им

Това ни кара единствено да се чудим какъв ще е следващият процесор в света на автономните автомобили, с който рискът от случаен сблъсък ще бъде сведен до нула.