Дългоочакваният нов сезон на култовото британско автомобилно шоу Top Gear започна подобаващо с гръм и трясък. Още в първия епизод за 2009 г. Джеръми Кларксън, Ричард Хамънд и Джеймс Мей разтърсиха публиката.

След като Стиг постави нов рекорд на трасето с черно Ferrari FXX, "белият" пилот неочаквано се появи в студиото. С влизането на „нещото" сред публиката, Джеза обясни, че най-вероятно Стиг е дошъл да разкрие самоличността си, подразнен от ескалиралите спекулации по негов адрес.

Заел мястото за гости, тест пилотът не пропусна да нажежи обстановката с кратки колебания. В крайна сметка точно в 35-ата минута на епизода Стиг най-накрая свали шлема си. При вида на седемкратния световен шампион от Формула 1 Михаел Шумахер притихналата и потресена публика избухна в гръмки аплодисменти.

Със сензационното начало на 13-ия сезон култовото предаване на ВВС отново влезе във всички медии на Острова днес. Зевзеците от Top Gear отново намериха ефектен начин да вдигнат уникален шум.

Не по-малко потресаващ е фактът, че най-великият пилот за всички времена кара FXX на пистата на ВВС и гостува в шоуто за интервю с Джеръми Кларксън. Както е известно, Шуми много рядко си позволява медийни изяви.

А с официалното „разкриване" на мистерията около Стиг BBC Top Gear сложи „край" на спекулациите. Преди това за потенциален „носител на шлема" се спрягаше британският автомобилен състезател Бен Колинс, а също Деймън Хил и т.н.

Единственият официално потвърден човек, стоял зад прикритието, е бившият тест пилот от Ф1 Tейлър Пери. Той предшестваше актуалния „бял" Стиг, като неговият екип и каска бяха изцяло черни. Непосредствено след разкриването му обаче той бе сполетян от нещастен инцидент.

При опита му да излети от борда на самолетоносач на Кралския военноморски флот с тунингован Jaguar, непроронващият и дума персонаж потъна в морките дълбини. Имайки предвид престижа и уважението на аудиторията към немския супер пилот, се очаква този път съдбата да бъде по-благосклонна към него.

Speed-Press