Шведите са маниаци на тема транспортна безопасност и правят всичко възможно, за да създават безопасни пътища и автомобили.

Наскоро Шведското министерство по транспорта е спонсорирало провеждането на краш тестове с кемпери в следствие на скок от 50% в продажбите на подобни возила.

По данни на Министерството, от 2014 г. насам на територията на страната са загинали 6 души и 100 са били ранени при сблъсък на кемпер с друг автомобил.

Резултатите от тестовете са повече от стряскащи и определено ни карат да се замислим дали някога бихме искали да попаднем зад волана на кемпер.

Оценката на специалистите е, че при сблъсък със скорост от 90 км/ч. рискът за смърт на пасажерите е "много висок". Причините за това са няколко.

На първо място, кемперите тежат доста повече от обикновен автомобил и са оборудвани с какви ли не екстри, чиято маса може да се стовари по различни начини върху пътуващите.

Способността на предната част на возилото да поеме удар, без да се сгъва навътре към шофьора и пътуващите, е доста ниска в сравнение с други тежки и обемисти возила.

Домове на колела за милионери

Домове на колела за милионери

Лукс, удобство и дизайн от най-висок клас

Онези кемпери пък, които са построени изцяло от производител, който специализира само в тази ниша, разполагат с много по-малко защити от кемперите, построени от марки, които произвеждат и други моторни превозни средства.

Според шведите най-безопасните кемпери в момента са преправените бусове от рода на Ford Transit и Mercedes Sprinter.