Изложбата е опит да бъде разгледан и изследван погледа на автора върху така наречената „лудост" събран в 26 платна. Според него всеки човек има състояния в които не може да реагира адекватно, нормалния човек е снабден със защити от които „лудия" се е отказал или е бил принуден да се откаже, което го прави различен от "нормалните". Изкуството пък от своя страна е средство с което може да се изрази всичко. Уникалността на изложбата е както в похвата и техниката на автора/ живопис, литография и принт върху платно/, така и в рефлексията отразена в картините на преживяното от самия него.

В платната си Димитър Шопов- Трапа изследва състояния като „обикновенна лудост", „лудост", „нормалност" и „обикновена нормалност". Под понятието „обикновена лудост" той разбира обикновения живот и споделя как един обикновен живот може да накара човек да изпадне в летаргия, депресия или мания, а проблемите идват отново когато искаш да избягаш от тях...

Обикновенната лудост е тиха, и съгласна с отклоненията.

„Това което прави човека „луд" е неговото откровение че има неща с които той явно се бори и по всичко изглежда че той е победен. Повечето хора не подозират за такива неща в себе си, подтискат ги или ги изповядват.

Напрактика моята работа като автор на тези картини може да се счете за една публична изповед...дано не се чете патетизъм в това което пиша...и също така един голям проблем сред младите а и не само...е причина да се изразяваме...МОДЕРНОСТТА е истерията да бъдеш различен.Ще бъде лъжа ако кажа че не ме тресе мисълта за това..." - споделя автора за изложбата си в Триадис.

Да бъдеш различен е голямо бреме за всеки творец и така живеейки в едно модерно време на контрасти и разминавания, на асоциализиране, на раздалечаване и откъсване на естествените общочовешки връзки - всичко може да се каже и направи.


Автора споделя още и болката си от това, че в последно време се наблюдава едно пълно безхаберие към изкуството- „особено по нашите географски ширини"- необходимоста от изкуство е заменена от козметична промяна в нашия дом, а художника в България се е превърнал в интериорен лакей не само защото такива са капризите на доминиращата част от публиката, а и защото това е част от народопсихологията на българина изобщо. Той споделя болката си от това, че малодушието е завладяло всички и всичко.

Експозицията може да бъде посетена от 23 ноември до 20 декември 2009 г. в Художествена къща Триадис. Официалното откриване ще се състои на 23 ноември 2009 г.