В края на годината Център-ателие „Николай Шмиргела" представя изложбата на Йордан Йорданов - Даката и Минчо Армейков „Вариации без тема". Това е своеобразна среща на двама автори от различни поколения, от различни градове, но близки по дух и усет към изкуството. Всеки един от тях използва различни материали и различни изразни средства, но творбите им хармонират и се допълват по един уникален начин.

Минчо Армейков е керамик от град Казанлък. Занимава се с изкуство още от малък, а днес сферите в които се развива са керамика, фотография, интериорен дизайн. Предпочитаните от него материали са глината, порцелана, стъклото, дървото, както и ръчно изработената хартия. Авторът има редица самостоятелни изложби в страната и чужбина. Частни колекции притежават негови работи.

Йордан Йорданов - Даката е от Кюстендил. Завършил е първия випуск по приложни и изящни изкуства към училище „Даскал Димитри" и оттогава редовно участва в общи изложби на Дружеството на Кюстендилските художници. Има редица самостоятелни изяви в Кюстендил, Благоевград, София, както и участия в Испания, Канада, Полша.

В настоящата изложба двамата автори сближават своите светове от багри, фигури и композиции и представят рисунки и керамика, подготвени специално за пространството на галерията.

Керамиката на Минчо Арменков е колоритна и жива. Тя създава настроение още от пръв поглед. Вплетените в нея дърво, текстил и метал са умело съчетани и допълнително подсилват усещането за топлина.

Рисунките на Йордан Йорданов - Даката са смели и оригинални експерименти с цвета и формата. Доближавайки се до абстракцията, от тях пак са излъчва мекота и хармония.

Една различна изложба. Изложба - цвят. Изложба - дух. Експозиция, която ще ви накара да се усмихнете.


Откриване: 15 декември (вторник) от 18.30 ч Изложбата ще продължи до 22 декември.