Бохемската атмосфера и веселието в света на художниците от 30-те години на миналия век, претворени в произведения на изкуството, излизат на търг на Сезони Форум

Скулптура, уловила Константин Щъркелов в момент, в който нанася разбиващ билярден удар е сред хитовете на първия търг на аукционна къща Сезони Форум за 2010. Той ще се проведе на 11 февруари от 18 часа в хотел Шератон. Автор на уникалното произведение е скулпторът Янко Павлов, чиито творби не са показвани пред публика след изложбата на художника през 1933 г.

Сезони Форум  следва  своя импулс да открива и изважда на бял свят големите имена на българската артистория, които по една или друга причина са потънали в забрава. Този път Сезони не просто обновява списъка на имената, които традиционно се въртят по всички търгове у нас, но също така изважда цял епизод от нашето изкуство - бохемската атмосфера и веселието в света на художниците преди 9 септември 1944.

Те са ловко пресъздадени именно от един от активните участници в шумните артистични купони - скулпторът Янко Павлов, който не просто се весели заедно със своите колеги, но и ги използва за модели на малките си, често хумористични, изящни пластики. За целта той дори става член наОркестъра на Бръмбъзъците - компания от музициращи художници и архитекти, където скулпторът свири на цигански тъпан.

Именно двама от останалите художници - изявили се дейно не само в изкуството, но и в създаването на порядъчна артистична глъчка из кафенетата, се появавят на търга на 11 февруари.

Щъркелов, играещ билярд с официален костюм, папийонка и модни обувки и любимият модел на Янко Павлов - художника Александър Божинов - облечен с дълго сако и брич, на главата с широкополо бомбе, в момент, в който не само се забавлява с останалите си колеги, но и рисува върху скицник. Изящната изработка на всеки детайл от облеклото пресъздава колоритните образи и стила на живот на всеки от тях.

Друг автор, който аукционна къща Сезони Форум изважда за първи път, след повече от половин вековно мълчание от страна на историци и колеги, е големият български живописец Марин Георгиев Устагенов.

Завършил с първия випуск Художествената академия /Държавното рисувално училище/ той изпъква сред своите талантливи състуденти Андрей Николов, Александър Божинов, Харалампи Тачев, Цено Тодоров, Стефан Иванов със сребристо-студената гама, която избира за платната си.

По-късно студеният колорит се превръща в начин да се отрази движението на въздуха и мимолетната смяна на тоналността във всеки момент. Така Марин Георгиев Устагенов създава някои от най-живите, вибриращи пейзажи в българското изкуство. Именно картина от този жанр - „На реката" излиза за първи път на пазара на търга на Сезони Форум.

Студеният колорит е рядко срещано явление не само в българското, но и в световното изкуство. Пиеро дела Франческа, Вермеер и Каналето са сред малцината, успели да изградят хармония на основата на хладните тонове. В тяхната живопис е уловена дневната светлина и отражението й върху всяка повърхност.

Пейзажите на Марин Георгиев Устагенов са част именно от тази хладна, въздушна, очарователна живопис. Марин Георгиев Устагенов също така е сред първите български реставратори и консерватори. Той участва в реставрацията на Боянската църква и Земенския манастир.

Поради факта, че се занимава с предприемаческа дейност до смъртта си през 1937, след 9 септември 1944 той е обявен за враг на народа, наследниците му - преследвани, а картините на Устагенов - изхвърлени от учебните програми в Художествената академия и от постоянните експозиции на музеите. С изваждането на това произведение Сезони Форум продължава своята традиция да напомня на публиката и на специалистите за имената в българското изкуство, които са виновни за неговата изключителна сила преди ІІ Световна война.

В тази компания на бохеми-художници перфектно се вписват имената на българските класици, които по традиция Сезони Форум ще предложи на публиката и колекционерите. Сред тях са  Цветана Щилиянова,  Никола Танев, Борис Денев, Найден Петков, Наум Хаджимладенов, Христо Йончев-Крискарец, Стоян Венев.

Владимир Димитров-Майстора е представен с две необичайни рисунки - „Цветя" и „Форум в Рим". Във „Форум в Рим" виждаме един неочакван Майстор, създал перфектен етюд от архелогическите красоти на Рим.

Сякаш роден изпод четката на стар холандски майстор е Натюрморт с диня от Патрики Сандев - Произведението е сред най-качествените класически натюрморти, които могат да се видят у нас. То съдържа всички характеристики на жанра от времето на неговото създаване - удоволствието от храната и страха от смъртта, олицетворен от остър нож, поставен на ръба на масата.

Димитър Казаков-Нерон, Иван Георгиев-Рембранд, Лика Янко са „модерните класици" - автори от поколението на 70-те и 80-те, без които днешната картина на българското изкуство би била съвсем различна.

Друг художник, на когото Сезони Форум отдава заслужено внимание в този аукцион, е Димитър Лалев, един от големите естети в българската живопис. Починал през 2007, едва на 53 години, Лалев е известен с факта, че е единственият художник, на когото преди повече от 30 години Ахмед Доган е позирал за портрет. Картините му, създадени в тютюневозелена есенна гама винаги са привличали колекционерите у нас. Автор на харизматична живопис, съчетала иконописта на Изтока, но винаги на ръба на примитива.

Сезони Форум разчупва традицията на аукциони да се вадят предимно автори от нашето минало. В този търг изключително се набляга на съвременните български художници (вероятно не по-малки бохеми от някогашните).

По този начин искаме да обърнем поглед не само на публиката, която ходи по изложби, но и на българските бизнесмени и колекционери към някои от най-интересните наши живи автори. Сред тях са Михаил Лалов,  Вихрони Попнеделев , Иван Димов - с една от своите нежни истории, пренесла мистерията и топлотата на българската приказка.

Общо 99 произведения ще предложи аукционна къща Сезони Форум на 11 февруари. Всички те могат да бъдат разгледани от 3 до 10 февруари в столичната галерия Сезони. Това е момент не само за купувачите, но и за нашата публика да види за първи творбите на Янко Панов, Марин Георгиев Устагенов и мн. други преди те да станат притежание на частните колекционери.

По традиция Сезони Форум запазва като изненада някои от най-интересните находки, които ще бъдат извадени единствено по време на аукциона.

Търгът ще се проведе на 11 февруари от 18.00 в хотел "Шератон"