Китаристът на MR. Bungle и бивш Faith No More, Трей Спръунс ще доведе в София групата си Secret Chiefs 3, за да се включи в тържествата по случай 4-тия рожден ден на радио Тангра Мега Рок.

Шоуто е на 7 май, а самият Трей определя музиката, която те свирят, като Surf-Grindcore-Psychedelic. Наскоя Русков се възползва от случая и успя да вземе интервю от музиканта за Тангра Мега Рок.

Здрасти Трей, според мен това е първото ти интервю за България... или греша?
Не, прав си.

Окей тогава, къде си ти сега?
В момента сме в малко селце в северна Франция.

Така ли? Живописно ли е?
Много е красиво. Тук живее нашият букинг агент и тук си държим инструментите и репетираме по малко преди да тръгнем на турне.

Очевидно е, че си изключително креативен човек, който не обича да стои на едно място. Може ли да се каже, че би се поизнервил, ако не и полудял, ако някак си ти се наложи да си вземеш дълга почивка?
Знаеш ли, имаш право. Не ми се иска да мисля, че е така, но мисля че действително съм стигнал до там.

Кога за последен път прекара време без да правиш албуми, записи или да си на турне?
О, Господи! Не съм спирал от 15-годишен. Сега съм на 40.

Хаха, излизал ли си в почивка за по-дълго време от две седмици например?
Не, изключено.

Предполагам че сега за теб важи максимата, че най-важното е човек постоянно да е в движение, не смао във физическия смисъл...
Да. Все пак обаче, щом си в движение, трябва да знаеш закъде си тръгнал. Щом веднъж установиш накъде си се запътил, нямаш търпение да стигнеш там, затова няма смисъл да се мотаеш, нали?

Групата, с която ще идваш в нашата китна родина се начира Secret Chiefs 3 - би ли обяснил какво означава числото 3 в името?
Ами, ТРИ винаги е било много важно число. Нали знаеш, това е числото на единството, то обединява нещата - ако има повече от едно, първото число, което би могло да обедини едно и две е ТРИ.
То е триъгълно число, първото триъгълно число, много неща в Питагоровата математика се получават благодарение на него. Също така Хермес Трижди Великия, Светата Троица - има милион причини да уважаваш това число.

Според теб коя би била най-добрата причина човек да отиде на концерт на Secret Chiefs 3?
Добър въпрос. Може би...Ами, зависи къде се намираш. Ти си в България, така че отговорът на този въпрос може би е - да чуеш банда от Щатите, която не се интересува само от това да свири рокенрол, да си "прави купона", удряйки няколко акорда, докато всички да си махат главите с алкохол и тонове наркотици, и пеят някакви безсмислици... може би затова, че има и групи, които се опитват да правят нещо повече - това би била най-добрата причина някой да дойде да ни гледа.


Музиката ви поражда множество образи в съзнанието на слушателя. Пейзажът е не само звуков, но и визуален. Като кой филм звучат и изглеждат на концерт
Secret Chiefs 3?
Хмм...Вероятно се сменят няколко различни вида филми. Понякога сме като грандиозен епичен филм на тема религия, с големи битки и така-нататък. В други моменти сигурно наподобяваме клаустрофобичен филм на ужасите.
Неотдавна направихме саундтрак за въображаем "джиало" филм на ужасите, който си представяхме. Прав си да говориш за визуализация на нещата, когато пишем музика често си я представяме визуално.

Наши приятели, които те познават добре, ни казаха само хубави неща за теб и добавиха, че си напълно луд. Много пъти съм виждал да те описват като "луд гений" - това дразни ли те, ласкае ли те или просто вече си свикнал?
Вероятно е трудно да оправдая очакванията. Не ме дразни, но може би съм свикнал да го чувам.

Знаеш ли, чувал птичките около теб по телефона...
А, това е звукът на замаяния ми, откачен ум.

Повечето хора те познават от Mr. Bungle и Faith No More, особено последните албуми, които записа с тях. Кои бяха най-любимите ти моменти от записите на "King for a Day"?
Мисля, че най-любимо ми беше когато вече бяхме приключили със записите на нашите партии и отидохме в студиото, за да добавим струнни инструменти и хор в края на последното парче. Госпъл хорът, беше прекрасно да ги гледам докато пеят.

Имаше и смешни моменти - когато се събрахме в студиото никой не си беше дал сметка, че трябват щимове за музикантите от струнната секция. Тази работа се падна на мен и съвсем набързо, наизуст, разписах партиите, общо взето половинчата работа "на коляно" и това влезе в албума, беше доста забавно.

Ти гледал ли си ги откакто се събраха?
Да, всъщност гледах ги преди две седмици и бяха адски добри.

Да поговорим за Mr. Bungle - група с много особени фенове...
Хаха!

Много да, вманиачени. Примерно любимият ми ваш албум е последния, но някои от заклетите ви фенове твърдят, че той е твърде мелодичен за тях...
Хаха, да, за някои най-добрият албум е 'Disco Volante'. Хората които обичат първия албум не се разбират с хората, които обичат втория, а хората, които харесват първия и втория гледат с пренебрежение на онези, които си падат по третия.

Е, аз си падам по вашия "поп" албум - "California".
Ние харесваме всичките си албуми и никой от нас не би си избрал само един любим.

Има ли шанс за нов албум на Mr. Bungle някъде в бъдещето?
Не сме го обсъждали и вероятно ако говорим за това може да го урочасаме. Така или иначе в момента не мога да кажа нищо със сигурност. Иначе отвреме-навреме се виждаме. Така че няма някаква голяма пречка.

Това, което ми харесва в Mr. Bungle и състоянието ни в момента е, че бихме направили нещо само ако имаме творческа причина да го направим, ако получим вдъхновение да се съберем, музикално вдъхновение - тогава смятам, че би се получило. Ако обаче има натиск, породен от други причини, тогава вероятността това да стане е малка - така стоят нещата.

Освен това ти имаш свой собствен лейбъл - приятно и лесно ли е да се занимаваш с него или на моменти тягостно?
Лесно и приятно е, когато групите умеят да се самоиздържат и намират начини да правят турнета, за да промотират музиката си.

Без да те тормозят постоянно за пари...
Да, работата е там, че ние нямаме много пари. Със Secret Chiefs си правим всичко сами. Така че не искаме пари от лейбъла защото ги нямаме. Нясои групи, като например Sleepytime Gorilla Museum могат да работят чудесно в този формат и е лесно да застанем зад гърба им.

Има и групи, които ужасно много харесвам, но които нямат възможност да правят турнета и тогава можем само да издадем албума им и нищо повече. В момента излиза нов албум на групата Cleric - това е нова група, с която подписахме и те ми върнаха тръпката от това да имам лейбъл, защото са абсолютно удивителни.

Досега не си бил в България, какви асоциации поражда у теб това име?

Всъщност бил съм в Румъния и Турция. Минавал съм покрай България, но не съм влизал в страната. Първото нещо, за което се сещам e невероятната музика от този край, която съм слушал. Освен това знам и доста за историята, тъй като си падам много по история, особено на Византия и така-нататък. Така че си представям доста неща, но предполагам че нито едно от тях няма нищо общо с действителността.

Ти свириш на много екзотични инструменти, предполагам че би се интересувал да се сдобиеш с някой традиционен български инструмент, когато дойдеш тук...

Със сигурност обаче не бих се чувствал достатъчно квалифициран, за да свиря на него. Местните музиканти са толкова добри, че бих се чувствал като идиот да се опитвам да свиря на традиционни инструменти в България, Румъния или където и да е.

Всички свирят толкова по-добре от нас, а ние се възползваме от учтивостта на хората, които идват да слушат некомпетентните ни изпълнения.

Е, благодаря ти за интервюто - между другото тези птички, които чувам по телефона направо ме отнесоха, така че ще ти пожелая една чудна вечер
Хаха, и аз на теб.

Окей, чакаме ви тук.
Трябва да ти кажа, че нямаме търпение да дойдем. Когато ни съобщиха, че ще свирим в България, откачихме от кеф, беше страхотна новина за нас.