Новият албум на траш метъл легендите Megadeth е на път да излезе. Той носи заглавието "Endgame", a oфициалната му премиера в България е на 14 септември. Междувременно фронтменът Дейв Мъстейн реши да вдигне малко шум около себе си и групата като се зае през последните седмици да прави провокативни изказвания и интервюта.

Миналият месец той заяви, че култовата група AC/DC звучи по един и същ начин независимо дали се слушат на запис или на живо. Малко след това по медиите тръгна и информацията, че Дейв е решил да отвори и собствена радио станция, по която ще звучат парчета само и единствено на Megadeth. Дали това ще се осъществи или е поредната шега от страна на фронтмена предстои да се разбере.

Но най-голямо внимание към себе си успя да привлече в интервюто за британското списание Metal Hammer, на чиято корица се подвизава. В статията той разказва за решение си да не присъства на церемонията по въвеждането на Metallica в Rock'n'Roll залата на славата, което се случи през април тази година.

"Ларс ми каза: "Ако те има на записа влизаш с нас, ако те няма - не влизаш!". При това положение бих ли отишъл само да се подмотавам и да ги гледам отстрани. Помислих си, "Пич, това е толкова типично!". Става дума за нещо от сорта на това да гледаш как някой друг чука гаджето ти. Тогава му казах: "Поласкан съм и се гордея с вас момчета, желая ви всичко най-хубаво. С удоволствие бих присъствал, ако бях въведен и аз, но да седя и просто да гледам - тогава имам по-добри неща за правене!", казва Мъстейн.

"Да кажат, че не съм бил на записа... е тогава имам близо 40 милиона фена на Megadeth и Metallica, със същия този запис в колекциите си в къщи, които са готови да потвърдят, че Дейв е в албума на Metallica - най-малкото защото името ми седи на обложката. Но предполагам Ларс не чете нищо друго след думата "Улрих". Той просто спира там и я чете отново и отново и отново!"

"В края на краищата, аз съм сигурен, че ще вляза в Rock'n'Roll залата на славата, по един или друг начин, и той не може да ме спре! Когато това стане, ще го помоля да ни въведе като ще раздам сурови яйца на всички на първите редове! Ха-ха-ха!"

Въпреки това Мъстейн признава пред британската медия, че е допускал доста грешки през годините, но бившите му колеги от Metallica са направили нещо адски превзето и нерешително са се завърнали към стил, който ги е направил известни, докато Megadeth никога не са били по-близо и не са се чувствали по-удобно с твърдото си звучене.

Мъстейн смята, че се е поучил добре от грешките си и вече много добре знае какво искат да чуят феновете и то ще е точно в новия албум.

"Направих доста грешки и затова скоро трябва да се върнем към корените на метъла. Отне ни време, за да разберем как сме успели да загубим пътя си , но точно сега най-важното нещо за мен е това, че съм щастлив. Трябва да се съглася, че нещо липсваше в последните ни няколко албума, защото аз не бях особено добре."

"Имах проблеми с групата, имах проблеми с брака, имах и физически проблеми с гърба ми. Сега съм малко по-предвидлив и малко по-възрастен и знам с какво мога да се справя. Също така знам какво е правилно и какво не е, за мен и Megadeth."

Часове след изказванията на Мъстейн, Том Арая от Slayer, на които също им предстои да издадат нов запис на 3 ноември, реши да хвърли известни коментари по отношение на Megadeth и легендарната "голяма уста" на Дейв.

"Знаете, че се спречках с него (Мъстейн) покрай две събития, но когато видиш някой и ако си човешко същество, го уважаваш и третираш също като човешко същество - те също са живи хора. Или казано по друг начин, ние просто направихме четири концерта и нищо повече. Знаете какво имам предвид? Нищо не се е променило относно мнението ми за него. Просто чакам следващият път, когато ще си отвори устата. (смее се)".

На въпроса каква е пречката между Megadeth и Slayer, Арая отговори така:

"Реално няма никаква пречка. Работата е там, че той дрънка много глупости - после се извинява за тях, после продължава. Гледахте ли ‘Some Kind of Monster'? Дава доста ясна представа за това, което представлява той.", завършва фронтменът.

Историята не свършва до тук. Кери Кинг явно се е почувствал изоставен в цялата тази "траш шумотевица" и реши да се намеси ударно като заяви как чул, че Ларс Улрих планира "метъл турнето, което ще сложи край на всички метъл турнета". Участниците са ясни: Metallica, Megadeth, Slayer и Anthrax.

Китаристът вярва, че това е напълно възможно да стане. Ако подобно турне наистина се случи, то това ще е първият път в историята на музиката, когато четирите легендарни групи се събират на едно място.

От Metal Hammer предвидливо успяха да се доберат до Кинг и да му зададат въпроса възможно ли е наистина да се състои такова турне.

"Чух хора да цитират Ларс. Не го познавам толкова добре и определено не съм го чул от него самия, но със сигурност е говорил на някой за подобно нещо. Може би ще сме ние, Metallica, Megadeth и дори Anthrax... но аз бих попитал в този ден и на тази възраст, след всичкото време, което сме прекарали заедно - как е възможно да забравиш за Machine Head?"

"Има по-добри възможности от Anthrax. Нямам нищо против тях, но по едно време се бяха разпаднали и някакси няма смисъл."

След като чухме вече "Death Magnetic" миналата година, Anthrax се разбират помежду си след последните кавги в групата и докато траш легендите си разменят реплики в бясна надпревара кой-кого, на нас феновете не ни остава нищо друго освен да чакаме предстоящите албуми и сами да разберем след толкова много приказки кой се е справил най-добре... в музикално отношение, разбира се. Въпреки това не вярвам да има човек, който би отказал едно евентуално турне на "голямата четворка". :)