Simple Minds идват за втори път в България на 14 декември по покана на Болкън Ентъртейнмънт. Концертът на романтичните шотландци ще бъде в зала 1 на НДК с начален час 20 часа.

Продажбата на билети за концерта стартира на 3 ноември. Те са на цени между 30 и 80 лева. Могат да бъдат намерени в Билетен център НДК, мрежата на eventim.bg, включително веригите магазини Пикадили, Германос и Техномарке.

Групата е създадена в началото на 1978 от Джим Кер (вокали), Чарли Бърчил (китара), Тони Доналд (бас) и Брайън МакГий (барабани). Simple Minds се раждат от пепелта на глазгоуската пънк формация Johnny And The Self-Abusers, които, в абсолютно анархистичен стил, се разпадат в деня на премиерата на дебютния им сингъл "Saints And Sinners".

Втори китарист (Дънкан Барнуел) и кийбордист (Майкъл МакНийл) са привлечени в бандата с обява във вестника, а Дерек Форбс идва да замести Доналд. Накрая и Барнуел напуска групата в този най-ранен период. По това време те вече са успели да впечатлят с демото си журналиста от New Musical Express Иън Крана. След негова ключова статия, те бързо си спечелват известност и стават най-горещото ново шотландско име. Харизмата на Кер скоро завладява и други музикални журналисти.

Simple Minds подписват със Zoom Records, инди лейбъл, базиран в Единбург. Дебютният сингъл на бандата „Life In A Day" влиза в класациите на Острова през март 1979, а последвалият албум стига до 30 позиция. Критиката не е единна по отношение на тавата. Скоро и бандата се отрича от творението си и поемат в по-радикална посока.

Резултатът е Real To Real Cacophony и въпреки че тази експериментална колекция е абсолютен финансов провал, то бандата си спечелва признание на пресата.

Empires And Dance излиза през септември 1980. В него се усеща и предишния албум, както и новата любов на бандата към танцувалната музика и въобще различните влияния, натрупани по време на европейските им турнета.