Massive Attack са третия хедлайнер на музикалния фестивал "Arena Muzika 2010", като концерта им ще се проведе в зала "Фестивална" на 15 юли от 20:00 часа, съобщиха от организаторите Sofia Music Enterprises.

Билетите ще бъдат на цена от 50 до 80 лева, като ще тръгнат в продажба от 6 април в мрежата на ticketpro и билетният център на НДК.

Припомняме ви, че другите хедлайнъри са Елтън Джон и Боб Дилън.

История на групата

Историята на групата започва през 1983 г. с появата на the Wild Bunch, една от най-ранните и най-успешни формации, стъпвали някога на британска сцена.

Почти „безшевното" съчетаване на различни музикални стилове, от пънк през реге до R&B, бързо превръща партитата на формацията в популярните събития, които любителите на клубния живот в Бристол просто не могат да пропуснат.

В средата на 80-те двама от членовете на the Wild Bunch - Andrew Vowles (Mushroom) и Grant Marshall (Daddy G) - се събират с местния автор на 3D графити Robert del Naja, за да дадат началото на Massive Attack през 1987.

Първият сингъл на групата  "Daydreaming" включва вокали на Shara Nelson и рап-мотивите на Tricky. Не след дълго излиза дебютния албум „Blue Lines".

След тригодишна пауза Massive Attack изплуват на повърхността с албума „Protection", където въздух си поемат гост-вокалите Nicolette и незабравимата Tracey Thorn в парчето „Everything but the Girl". Три сингъла - "Karmacoma," "Sly" и едноименният „Protection", биват преиздадени, а албумът, изцяло ремиксиран от Mad Professor, получава новото си заглавие „No Protection".

Следва продължително турне и в рамките на няколко години в работното си портфолио Massive Attack добавят ремикси, специално създадени за различни изпълнители от ранга на Garbagе и Madonnа.

За да промотират появата си на Годишния музикален фестивал в Гластънбъри, през лятото на 1997 г. групата издава нов албум „Risingson". В този период Massive Attack участват и в саундтрака на филма "The Jackal".

В средата на 1998 г. излиза албумът „Mezzanine". Свежото ново присъствие на ElizabethFraser и Sara Jay, и силната подкрепа на реге-певеца Horace Andy, останал верен на съмишлениците си с участието си във всички техни албуми досега, допълват картината на успеха. С парчета като "Teardrop" и "Inertia Creeps", „Мezzanine" се превръща в истински култ за критици, клубове и цели тълпи колежани.

Именно "Teardrop" е избрана за начална тема в 5 от сезоните на американския телевизионен сериал „Д-р Хаус".

Следва ново турне в Европа и САЩ и нова петгодишна творческа пауза. През февруари 2003 г излиза дългоочаквания от феновете четвърти албум „100th Window", а през 2006 г. групата преиздава най-добрите си парчета досега в компилацията „Collected".

Предпоследният „Splitting the Atom" (2009 г.) и излезлият съвсем наскоро „Heligoland"  отново са сред най-обсъжданите творчески проекти.