В днешно време не е точно така, но с векове наред ролите на мъжа и жената са били строго разделени. Той е войн и ловец, осигуряващ сигурността и прехраната на семейството, а тя - домакиня и отговорна за отглеждането на децата.

Но тези стериотипи може да се окажат и не много точни. В 60 минути "Загадката на костите: Революция на половете" ще ни покаже, че жените са взимали много от мъжките функции.

Каква точно е историческата истина ще разберем с помощта на нови разкрития от научни методи, използвани в криминалистиката. И така ще се окаже, че откритията и заключенията на ранните археолози от 19-и и 20-и век са неточни.

Снимка 521387

Източник: Viasat World

Никога не е поставяно под съмнение идентичността на викинга - той е храбър войн и най-важното - той е мъж. В началото на миналия век във викингското селище Бирка е намерен гроб, в който е имало останки от кон, стрели и меч. Разбира се, веднага е сметнато, че те са били притежание на мъж.

Но век по-късно изследователи от Стокхолм правят ново изследване на костите и разбират, че е била допусната грешка, защото гробът всъщност е бил на жена. И това предизвиква сериозни нападки срещу тях.

Снимка 521390

Източник: Viasat World

Но след ново изследване на антрополози, археолози и биолози става ясно, че останките наистина са на жена. 

Може ли да се окаже, че жените са се сражавали на бойното поле и са боравели с мечове и брадви толкова добре, колкото и мъжете.

Снимка 521388

Източник: Viasat World

С археологически примери и възстановки от различни точки на света ще разберем, че ролята на жените всъщност не се е изчерпвала с домакинската работа.

Премиерата на "Загадката на костите: Революция на половете" е на 8 март от 23:05 часа по Viasat History.