Филмът на руската режисьорка Ана Меликян „Русалка" спечели голямата награда за най-добър филм в международния конкурс на 12-ия "София филм фест" /СФФ/.

Мотивите на журито са постиженията в режисьорското майсторство, кинематографията, разкадровката, актьорската игра и заиграването с енергията и измислицата.

Лентата разказва за малката Алиса, която оставяла живота да минава покрай нея. Единственото необичайно нещо при нея била дарбата й да сбъдва желания.

Когато се озовала в Москва, късметът й се усмихнал и тя срещнала човек с кръст на гърдите, на който пишело "спаси и закриляй". Алиса погледнала мъжа и животът й се променил завинаги...

"Русалка" е модерна вълшебна приказка за въображението на едно момиче, изпълнена със сюреалистичен хумор.

Съчетавайки митове, мечти и субективна реалност с богата изобретателност, филмът е находчиво изпълнен с мрачно обаяние.

Специалната награда на международното жури заслужи филмът "Птицата не може да лети" на холандката Трийс Анна.

Лентата на режисьора Стефан Командарев "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" бе удостоена с наградата на публиката и наградата за най-добър български игрален филм.

Сърбинът Стефан Арсениевич получи приза за режисура за филма"Любов и други престъпления".

Наградата "No man's land" за най-добър балкански филм спечели "4 месеца, 3 седмици и 2 дни" на Кристиан Мунджиу.

Призът на ФИПРЕССИ /международна неправителствена организация на филмови критици и журналисти/ отиде при българския филм "Шивачки" на режисьора Людмил Тодоров.

"Семейна терапия" на Петър Вълчанов отнесе наградата на Jameson за най-добър късометражен филм.

Победителят в онлайн конкурса на Jameson (който се провежда за първи път у нас) е филмът "История" на Горан Гънчев, събрал най-висок рейтинг и общо 361 точки от гласуването на публиката.

На официалната церемония в зала 1 на НДК Мики Манойлович и Жан-Клод Кариер бяха удостоени с наградата на Столична община за цялостен принос към световнот