Многобройни знаменитости се стекоха към Френската ривиера за откриването на Международният кинофестивал в Кан. Гостите преминаха по прочутия червен килим пред Фестивалния дворец на крайбрежната алея Кроазет.

Снимка 233487

Източник: GettyImages

Британската дизайнерка Виктория Бекъм, актрисите Наоми Уотс, Блейк Лайвли, Кристен Стюърт, Джулиан Мур, Съюзън Сарандън, Ева Лонгория, певецът и актьор Джъстин Тимбърлейк, и още куп други звезди бяха уловени на червения килим от обективите на стотиците фотографи.

Те пристигнаха за официалното откриване на фестивала, включващо специална церемония и прожекция на новия филм на Уди Алън "Café Society".

Снимка 233489

Източник: GettyImages

Режисьорът Уди Алън с актрисите Кристен Стюарт и Блейк Лайвли

Лентата на Алън не е част от съревнованието за голямата награда "Златна палма", като американският режисьор по-рано коментира, че концепцията за състезание в изкуството му е чужда.

Снимка 233490

Източник: GettyImages

Джеси Айзенбърг

Тази година фестивалът се провежда при засилени мерки за сигурност, като без изключение всички влизащи в двореца отварят скъпите си чанти за проверка.

Снимка 233491

Източник: GettyImages

Джъстин Тимбърлейк

През 12-те дни на фестивала населението на града ще набъбне от 74 000 на 200 000 души. Фестивалът ще се охранява от стотици полицаи и жандармеристи, а в централната сграда, където се прожектират филмите, ще са разположени 500 служители по сигурността. Те ще бъдат подпомагани от 468 камери за наблюдение, някои от които ще бъдат и по протежение на легендарния крайбрежен булевард "Кроазет".

Снимка 233486

Източник: GettyImages

Актрисата Кристен Стюарт символично беше обявена за "кралица" на Кан през тази година

За фестивала са издадени 45 00 официални акредитации, 4500 от които на журналисти. В официалната селекция са включени 56 заглавия, общият брой на филмите, които ще се завъртят в Кан, е 89, а конкурентите за статуетката "Златната палма" са 21. Общият бюджет на събитието е 20 млн. евро.

Снимка 233492

Източник: GettyImages

Ева Лонгория

Дължината на червения килим, по който преминават звездите, е 60 метра. И тъй като преди всяка прожекция на филм от надпреварата се постила нов килим, на практика всеки ден ще се използват по 180 м червен плюш.

Снимка 233493

Източник: GettyImages

Наоми Уотс