По червения килим на кинофестивала в Кан ще преминат носителките на Оскар Джулия Робъртс и Джоди Фостър, френските звезди Жулиет Бинош и Изабел Юпер, но най-голям интерес при обявяването на програмата привлече младата актриса Кристен Стюарт.

Тя беше наречена от организаторите "кралицата на Кан", предаде Ройтерс.

Фестивалът в Кан ще започне на 11 май с прожекция на филма "Cafe Society" на Уди Алън с участието на звездата от "Здрач" и "По пътя". Кристен Стюарт играе и във филма "Личен купувач" ("Personal Shopper") на френския режисьор Оливие Асаяс, който е в конкурсната програма.

"Тя, един вид, е кралицата на Кан" - каза директорът на фестивала Тиери Фремо на церемонията в Париж, на която огласи списъка на филмите, избрани за участие във фестивала.

По червения килим на кинофестивала ще преминат още холивудските звезди Хавиер Бардем, Райън Гослинг, Чарлийз Терон и др.

Фремо и екипът му са изгледали 1869 филма, за да съставят списък от 49. 20 от тях са включени в основната конкурсна програма, чието жури ще бъде председателствано от режисьора Джордж Милър.

Двата филма, които ще привлекат голямо внимание извън конкурсната програма, са "ГДВ" на Стивън Спилбърг по романа на Роалд Дал, и трилърът "Пулсът на парите" ("Money Monster"), режисиран от Джоди Фостър, с Джоржд Клуни и Джулия Робъртс в главните роли.

Джулия Робъртс досега не е участвала в представян в Кан филм, а пък Джоди Фостър ще бъде на фестивала за първи път като режисьор.