Тази година Оскарите не само ще се проведат по необичайно време, но и вече поставиха няколко рекорда при номинациите в отделните категории.

Оскари 2021, Мария Бакалова и кои са номинираните

Мария Бакалова влезе в историята с номинация за Оскар

Ето и кои са всички номинирани

И като казахме категории, няма как да не обърнем внимание на това кой всъщност се оказа най-облагодетелстван от номинациите.

За поредна година Netflix много сериозно се намесват в борбата за статуетка. Стрийминг платформата има впечатляващите 35 номинации, като по този начин победи собствения си рекорд по това отношение, който постави миналата година с 24.

Mank се оказа най-номинараната им продукция, като е с цели 10 номинации в различни категории. The Trial of the Chicago 7, на когото Netflix също възлагаха големи надежди, също не ги разочарова.

Режисираният от Алън Соркин филм се оказа със седем номинации. Като и Mank, и The Trial of the Chicago 7 ще се борят за най-добър филм. 

Риз Ахмед, Стивън Юн, Оскари 2021 и историческите номинации на двамата

Актьорите, които влязоха в историята на Оскарите

Паметен момент за Риз Ахмед и Стивън Юн

Ma Rainey's Black Bottom ще пропусне тази важна категория, но пък също успя да събере цели пет номинации, пише Variety. Но не само Netflix беше стрийминг платформата, която имаше какво да празнува.

Amazon Studios може да се похвали с 12 номинации, което е рекорден брой за тях. Sound of Metal се оказа най-номинираният им филм с общо шест номинации. За отличия ще се борят също така Borat Subsequent Moviefilm и One Night in Miami.

Disney+ пък получи първите си номинации след стартирането на платформата в края на 2019 г. "Напред", "За душата" и "Мулан" са филмите им, които могат да спечелят Оскар.

И това не е всичко, защото филми на Hulu и Searchlight, които са собственост на Disney, също ще се борят за статуетка. Става дума за The United States Vs. Billie Holiday, The One and Only Ivan и Nomadland.

Мария Бакалова, Оскари 2021 и как българката е разбрала, че е номинирана

Как Мария Бакалова е научила за историческата си номинация

И как Педро Паскал и Саша Барон Коен я поздравиха

Apple също могат да се похвалят с първи номинации за анимацията Wolfwalkers и Greyhound с Том Ханкс.